Thursday, February 25, 2010

Rukkileib



Minu esimesed leivad :) Kaua oli tahtmine juba leiba küpsetada, aga juuretist polnud ja ise ka teha ei riskinud. Nüüd eile sain juba kogenud leivaküpsetaja käest juuretisepoisi. Kohe läksin ka poodi ja ostsin kõik vajalikud komponendid ja ka vormid ära.


Vaja läks:

Juuretist

1 kg rukkijahu

1 teeklaas kaerakliisid

5 tl soola

300 g demerara pruuni suhkrut

Nordic kalja tegemise pakis olev ekstrakt (panin 2/3) [muidu oli retsepti järgi maltosat, aga kuna seda poes polnud, kasutasin nordicut]


Retsepti sain koos juuretisega aga tegin seda natuke ümber, et saada 2 leiba. Niisiis, eile õhtul panin 1 liitrit sooja vett, juuretise ja 400 g rukkijahu kaussi, segasin ära ja panin vannitoa küttega põrandale seisa hommikuni. Retseptis oli 9-12 tundi aga mul oli umbes 14 tundi. Hommikul kõigepealt võtsin purki uue juuretise sellest segust ja panin külmkappi. Edasi segasin sinna segusse, kaerakliid, suhkru, soola, nodricu pakikese ja 600 g rukkijahu. Segasin korralikult läbi kõik. Määrisin vormid võiga kokku ja panin vormi 1/2 täis, et kerkimisruumi ka oleks. Tegin näpuka taignasse kolm sügavat auku, et oleks näha, et tainas on kerkinud ja olude sunnil jäid need leivaalged vannitoa soojale põrandale 7 tunniks kerkima. Tegelt võib 3-6. (kui tainas on ääreni kerkinud. ) viimakseks läksid leivad tunniks ajaks 200 kraadisesse ahju. Kui leivad valmis, võtsin ahjust, keerasin kohe puidust lõikelaual ja sain leivad kätte. määrisin külma võiga, keerasin leivad küpsetuspaberi sisse ja panin vormi räti alla tagasi järelküpsema. kui soe leib kohe lahti lõigata pidi nätske jääma. Paar tundi peale jahtumist võtsin küpetuspaberist välja ja panin lihtsalt rätiku alla.


Tuesday, February 23, 2010

Kana-klimbisupp

Tänane supp sai selle järgi valitud, et just sellised komponendid kodus saadaval olid. Ilm oli selline, et ei tahtnud nina välja pista, kuna oleks pidanud tegema seda koos lapse ja lapsevankriga. Kõnniteede läbilaskvus on võib- olla 50 % siinkandis. Supi tegu oli suht omalooming, mingit konkreetset retsepti ette ei võtnud.

Vaja läheb:
1 keskmine sibul
1 suurem porgand
4 keskmine kartul
500 g kanafileed
2 kanapuljongikuubikut (kasutasin loodusperest ostetud ökosid)
sool, pipar
2 loorberilehte

Panin potti 2 liitrit külma vett ja kanafilee ka külma vette. Lasin keema tõusta ja eemaldasin tekkinud vahu. Lisasin loorberilehed ja puljongikuubikud Hakkisin sibula ja porgandi ning pruunistasin õrnalt pannis. Lisasin need supile. Edasi koorisin kartulid, tükeldasin ja lisasin need supile. Lõpetuseks tegin klimbid, mille retsept on võetud sellest blogist. Klimbid lisasin siis kui kartul oli enam-vähem pehme. Supp on valmis siis kui klimbid on supi pinnale tõusnud.


klimbid:
•1 muna
•1 sl sulavõid
•1 dl vett (või piima või puljongit)
•2 dl jahu
•0,5 tl soola
Klopi muna lahti. Lisa vaheldumisi vett ja jahu, samal ajal segades. Lõpuks sega sise sulavõi. Maitsesta soolaga.

Esimest korda kui klimbisuppi tegin, ei teadnud kui paks see tainas olema peab ja tegin liiga vedela, pool ujus supi sisse niisama minema :D. Nüüd tuli hästi välja.

Monday, February 22, 2010

Kohupiimakook martsipanikattega

Poja teiseks peoks oli vaja ka kook küpsetada. Esialgse plaani järgi pidin selle koogi juba eile õhtul valmis tegema, siis oleks saanud see külmas mõnusaks minna aga olin nii väsinud, et enam ei jaksanud. Alustasin siis täna hommikul kell 8.30. Retsept on toidutarest.Seda kohupiimakooki olen ma ennegi küpsetanud ja see on väga hea. Aga täna jäi igavaks mõte ainult kuldpruunist koogist


PÕHI
100 g või või margariin
3 sl suhkur
0.25 tl Sool
1 tk munakollane
2 dl nisujahu

TÄIDIS
500 g kohupiim
2 dl suhkur
3 sl nisujahu
3 tk munakollane
200 g Hapukoor
4 tk munavalge
2 tl Vanill- või vanilliinsuhkur

Kuumuta ahi 200°C-ni.
Haki või jahuga segamini.
Lisa munakollane, sool ja suhkur ning sega tainaks.
Vajuta tainas 26 cm läbimõõduga vormi põhja ja äärtele.
Täidise tegemiseks vahusta munakollased suhkru ja vanillsuhkruga.
Sega hulka kohupiim, hapukoor ja nisujahu.
Kõige lõpuks sega ettevaatlikult hulka kõvaks vahuks vahustatud munavalged.
Kalla täidis tainale ja küpseta 30-40 minutit, kuni kook muutub kaunilt kuldkollaseks.

Marstsipani maitse armastus tuli mu kohvik Boulevardi kohupiima-martsipanitordist. See oli mu lemmik kook kui tööl käisin. Seal suht tihti sekretär tõi sünnipäevadel just seda torti. Ja veel paremaid martsipanisaiu sain ma Kölnis, aga seal on üldse saiakseste paradiis :) Tänu nendele kokkupuudetele martsipaniga olin juba mõned päevad tagasi ostnud selverist maitseainete riiulilt ühe martsipanituutu. Seal oli valik väike, kui õigesti mäletan siis aint kaks varianti- naturaalne valge ja roosakaspunakas. valisin selle kirkama tooni ja see oli maasikamaiseline. Plaan oli rullida 200 g martsipanist selline latakas, mis kataks koogi ja küljed aga nii hästi mul rullida ei õnnestunud. Sain napilt koogi suuruse ringi, küljed jäid koledad. Ei jäänud muud üle kui käia kiirelt all poes ja tuua vahukoort- sellega siis katsin ääred ära. Martsipan ei jäänud ka perfektselt sile, kuna kohupiimakook oli pealt veits konarlik. Järgmine kord nüsin koogi enne enam vähem tasaseks.










Kreeka salat

Mõnus värske salat, mida on ka väga lihtne teha ja valmib kiirelt.
Vaja läheb:
4 tomatit
1 kurk
1 punane sibul
1 paprika
musti oliive
250 g feta juustu
1/2 kl oliiviõli
meresoola
purustatud musta pipart
punet maitse järgi.


Tomat, kurk, sibul, paprika lõigata kuubikuteks ja kaussi. Segada. Peale puistada oliive, punet. Seejärel lõigata kuubikuteks feta juust ning kõige lõpuks tilgutada peale õli. Leidsin ka video, kuidas salatit teha

Singirullid


Mõnus küüslaugune suupiste.
Vaja läheb
1 pakk talleggi kanafileesinki(kasutan sellep, et palju on pakendis ..19 viilu)
200 riivjuustu
1 dl majoneesi (kasutan Hellmann`si lighti)
3 küüslauguküünt
segan riivjuustu, purustatud küüslaugu ja majoneesi kausis kokku. laotan kõik singiviilud tööpinnale ja panen igale viilule suure teelusikatäie täidist. Lõpuks keeran kõik rulli ja panen ca tunniks külmkappi enne serveerimist.

Sunday, February 21, 2010

Veel kaneelikukleid

Tegin täna veel ühe suure laari kukleid ja sain terve suure aluse täie. ja kõik pandi nahka :D Seekord tegin topeltkoguse, panin kaneeli ikka nii et mustas ja taigna rullisin õhemaks ja said väga head kuklid.


Friday, February 19, 2010

Kaneelikuklid

Pärmitaigen ei olnud mu sõber...kuni tänaseni...täna õnnestus väga hästi. Seda on ka pildilt näha. Võti seisnes taignaga ümberkäimises, mitte mis koostisosad omavahel mis järjekorras segada. Kõik oli väga lihtne ja seda saab näha sellest videost. Kõik komponendid peaks olema toasoojad. Kui on taignasegajaga köögikombain, lasta sel taigent töödelda niikaua kui see kausi küljest lahti lööb.

Pärmitaigen:

1 pakk kuivpärmi
350-400 g jahu
1 tl peenestatud kardemoni
250 ml piima
90 g võid
6 spl suhkrut
0,5 tl soola

1 muna


Täidiseks: 50 g pehmet võid, 4 tl kaneeli, 8 sl suhkrut



Panin kaussi jahu, segasin sisse kuivpärmi. Lisasin toasooja või ja mudisin selle jahu sisse. Edasi segasin sisse soola ja suhkru. Siis tegin jahu keskele väikese pesa ja panin siia 2 muna ja viimasena lisasin soojendatud piima (ca 37-40 kraadi). Segasin kõik segi nii nagu videos näitab ja hakkasin tainast vastu tööpinda taguma. Läks nii umbes 10 mintit ja oli ilus taignapallike valmis ja panin selle põrandaküttega põrandale rätiku alla pooleteiseks tunniks kerkima.







1,5 h pärast võtsin taigna ettevaatlikult kausist välja rullisin suureks õhukeseks ristkülikuks. Määrisin seda toasooja võiga ja lisasin kaneeli suhkru segu. Keerasin taigna rullika ja lõikasin ca 2 cm paksused viilud. Lasin ahjuplaadil veidi kerkida ja määrisin munaga. Edasi ahju küpsema 200 c juurde ca 10-15 mini. väga võttes pintseldasin õrnalt toasooja võiga.




Wednesday, February 17, 2010

Täidetud paprikad


Seda toitu tegi juba mu ema. Siis ma veel aga keedetud paprikat ei söönud ja minu paprika tuli lihtsalt täidisega täita, potti keema see ei läinud. Nüüd maitseb keedetult kah. Koguse mida korraga teha saab määrab see, kui suur on pott ja kui palju sinna paprikaid kõrvuti mahub. Mul mahtus viis tükki.

Vaja läheb
5 paprikat
400 g hakkliha
2 väikest sibulat
3 küüslauguküünt
1 väike porgand
50-100 g riivjuustu.
liha üldmaitseaine
soola pipart
1 köögiviljapuljongi kuubik
natuke kohvikoort.


Pruunista pannil hakkliha, sibul ja küüslauk, viimasena riiviitud porgand. Maitsesta. Lõpuks kui segu valmis lisada riivjuust. Eemalda paprikatelt varreosa, haarates ka südamiku koos seemnetega. Täida sisemus maitsestatud hakkmassiga. Aseta viljad tihedalt üksteise kõrvale potti ning vala nii palju vett, et paprikapoolikud oleksid 2/3 ulatuses kaetud. Piserda üle oliiviõliga ning keeda mõõdukas kuumuses pehmenemiseni. Kastmele lisasin veel puljongikuubiku ja kohvikoort, siis sai ka maitsva kastme.

Tuesday, February 16, 2010

Daimi täidisega trühvlid


Kätte on jõudmas mu pisikese poja esimene sünnipäev. Kuna külalisi on päris palju kutsutud ja tahan see aasta kõik söögid/ koogid ise teha, siis alustan juba varakult. mõtlesin et miks mitte pakkuda ka oma tehtud trühvleid. Retsept on miksitud paarist erinevast retseptist kokku ja tulemus sai väga hea.


6 tk Daim Shokolaadi (28 g)
ca 100 g maitsestamata toorjuustu (nt. Philadelphia)
100 g tumedat shokolaadi
1 spl mandlilikööri vms

Shokolaadid purustada. Kuna ma väga pulbriks neid lasta ei tahtnud, purustasin shokolaadid veinipudeliga. Segasin saadud puru toorjuustuga ja lisasin likööri. Saadud massi panin ca 15 minutiks külmkappi tahkuma. Edasi veeretasin segust pallikesed, aga kuna selle käigus läksid pallid jälle veidi pehmemaks, panin need jälle mõneks ajaks külmkappi. Sel ajal sulatasin veevannil tumeda shokolaadi ja kastsn kõik pallikesed ükshaaval shokolaadist läbi ja panin küpsetuspaberile tahkuma. Kui kõik said glasuuritud, panin veel tahkumiseks külmkappi.

Napoleoni kook



Minu pisikese poja esimene sünnipäevakook. Tahtsin ikka ise oma kätega teha ja eile mässasin sellega ikka oma mitu tundi. kõigepealt rullisin ja küpsetasin 8 põhja, mis üldse mitte pole mu lemmik tegevus aga hea koogi nimel olen seda ikka ja jälle teinud. Edasi keetsin keedureemi ja lõpuks panin kõik kokku. Retsept on võetud toidutarest aga kuna mul oli 1 kilo lehttaigent, siis suurendasin ka keedukreemi jahu, piima ja suhkru kogust veidike.

500 kuni 800 g valmis lehttainas
2 dl hapukas moos (mustsõstra,vaarika,jõhvika või pohla)

KEEDUKREEM
100 g Jahu
200 g Suhkur
0.5 sl tärklis
5 tk Munakollane
7.5 dl Piim
1 kuni 2 tl Vanill- või vanilliinsuhkur

Jagasin taigna kaheksaks osaks ja rullisin kõik osad hästi õhukeseks. Küpsetasin kõik 8 põhja eraldi, igaühte 225°C juures 5 minutit ( kuni helepruuni värvuseni )ja jätsin ootele

Edasi valmistasin kreemi. Vahustasin munakollased suhkruga ja segasin hoolikalt jahu-tärklise seguga. Vala suuremasse paksupõhjalisse potti. Teises potis kuumutasin piim peaaegu keemiseni ( mitte keema! ). Valasin kuum piim peene joana munavahu hulka. Kuumutasin tasasel kuumusel ja pidevalt segades, kuni kreem muutub paksu hapukoore sarnaseks. Edasi hakkasin kohe kooki kokku panema, sest kuum kreem immutab paremini põhjasid läbi. Kandikule kõige alla panin ühe põhja, siis ca 3 mm kreemi, jne kuni kõik põhjad on üksteise otsa laotud. Kolmandale põhjale määrisin maasikatoormoosi aga moosi võib ka ära jätta. viimaks kihiks tegin ühest põhjast puru ja puistasin keedukreemi peale. koogi panin ööseks külma seisma, et kihid läbi imbuks.

Peale tegin martsipanist tähed. Tähe kujud otsisin internetist ja joonistasin läbi ekraani küpsetuspaberile.küpsetuspaberilt surusin jälje lahtirullitud martsipanile ja lõikasin tähed noaga välja. Värvilist martsipani sain viru keskuse kalevi kommipoest. Tulemus sai selline nunnu soojades toonides värviline, ise olin rahul :)

Monday, February 15, 2010

Kana karrikastmes


Jälle üks lemmik kastmetest. Idee sain nami-namist.

vaja läheb:
2 kanafileed
1 kuni 2 sl võid
3 tl karripulbrit
1 hakitud sibulat
3 sl nisujahu
4 dl kanapuljongit
1 dl rõõska koort
1 haput õuna
soola
musta pipart

Kõigepealt tükeldada kanafileedja pruunista pannil. Valmis kanatükid tõsta kõrvale või kasutada kastme tegemiseks teist panni.
Valmista kaste. Sulata või pannil, sega juurde karripulber. Lisa hakitud sibul ja prae pehmeks. Lisa jahu ja vähehaaval poljong. Sega juurde rõõsk koor ja hauta kaste läbi.Riivi õun jämedalt ja lisa kastmele. Maitsesta soola ja pipraga. Tõsta keedetud kanatükid kastmesse, kuumuta läbi.
Serveeri riisiga või keedetud aedviljadega.

Hommikune munaroog

Vaja läheb:
2 -le
1 sibul
mõned viinerid
tomat
3 muna
soola, pipart

tükelda sibul, viinerid ja tomat, prae õlis mõned minutid. klopi munad lahti ja vala see pannile. Lisa sool ja pipar ning lase tasasel tulel valmida. Vajadusel keera vahepeal külge kui pealt tooreks jääb.

Saturday, February 13, 2010

Kana sinihallitusjuustu kastmes




Vaja läheb:
4 kanafileed
2 sl oliiviõli
2 punast paprikat
4 küüslauguküünt
2oo g šampinjone
rohelist sibulat
1 dl hapukoort
1 dl kohvikoort
2 dl valget veini
50-100 g hallitusjuustu
hakitud peterselli
soola
pipart
rosmariin



Prae kanafilee õlis pruuniks, maitsesta soola ja pipraga. Hoia need kastme valmistamise ajal soojas. Lõika paprikad viiludeks, viiluta küüslauk. Kuumuta õliss kõrgel temperatuuril. Lisa viilutatud seened ja hakitud sibul. Kuumuta veel 3-4 minutit. Lisa omavahel segatud hapu- ja kohvikoor,vein ja murendatud sinihallitusjuust. Sega hästi läbi, kuumuta keemiseni. Maitsesta soola ja pipraga, Lisa hakitud petersell ja rosmariin.

Friday, February 12, 2010

Tacod

Tacosid sõin ma esimest korda gümnaasiumis käies. Inglise keele õpetaja ameerikast korraldas meile sellise kokkamise õhtu kooli koogis, kus me neid siis valmistada saime. Tookord küpsetasime ka ise tortillad, seda retsepti enam ei mäleta, siis tuleb ka need poest osta.
Tarvis täheb:

1 pakk Santa Maria Taco maitseainesegu

1 pakk tortillasid

400 g hakkliha

Serveerimiseks hapukoort, riivjuustu ja tomateid.


Hakkliha pruunistada. Lisada 1 dl vett ja maitseainesegu. Hautada 5-10 mini. Tortillad lasta ahjus soojaks. Serveerida nii, et tortilla ühte serva hakkliha, peale hapukoort, riivjuustu ja tomatikuubikud ning keerata rulli. Maitseb väga hästi

Seene- porgandipirukas

Selle maitsva piruka retsepti sain Mari-Liisi blogist. Ise kasutasin piruka täidises kukeseeni.
Täidis:
500 g kupatatud ja hakitud metsaseeni
3 riivitud porgandit
2 hakitud sibulat
2 spl hapukoort
soola, pipart, hakitud tilli

Prae riivitud porgand ja hakitud sibul kergelt pannil läbi, umbes 10 minutit. Ära pruuniks lase! Lisa porgandi-sibulasegule seened, hapukoor, sool, pipar ja hakitud till-sega korralikult läbi.



Pärmitaigen *:

20 g pulgapärmi (v 1 pakk kuivpärmi)
3 dl sooja vett
1 tl suhkrut
1 tl soola
500 g jahu
100 ml toiduõli


Pudista pärm sooja vette. (Kui kasutad kuivpärmi, sega see jahuga). Lahusta pärm vees. Lisa sool ja suhkur, lahusta ka need. Nüüd lisa jahu ja sõtku, sõtku, sõtku...lõpupoole lisa 100 ml toiduõli (mul oli rapsiõli) ja sõtku veel - niikaua, kuni taigen enam ei kleepu ja lööb käte ja taignakausi küljest lahti. Mul tegi kogu selle sõtkumisetöö ära õnneks köögikombain oma taignakonksudega.
Nii. Nüüd kata taignakauss rätikuga ja pane sooja kohta (näit. vannitoa põrandale, kui seal on põrandaküte). Lase taignal kerkida tund aega. Sõtku kergelt suuremad õhumullid välja. Lase veel kord tund aega kerkida. Sõtku jälle kergelt õhk välja ja rulli taigen suureks ristkülikuks-2 korda nii suureks, kui su ahjuplaat. Tõsta taigen küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile nii, et pool on ahjuplaadil ja pool üle ääre. Tõsta peale täidis. Pane teine taignapool katteks peale. Lõika servad tasaseks ja suru tihedalt sõrmedega kokku. Kui tahad, tee järelejäänud lahtirullitud taignast piparkoogivormiga seenekujundid pirukale veel peale. Määri pirukas pealt lahtiklopitud toasooja munaga.Küpseta eelsoojendatud ahjus keskmisel siinil 200 kraadi juures pool tundi.


* Väga hästi saab piruka tehtud ka poe pärmi-lehttaignaga.

Lavaširull

Tarvis läheb:

1 õhuke lavašš
merevaiku(nt murulaugu)
1 pott salatilehti
1 pakk talleegi kanafilee sinki
ja tomatit

Määrida lavašš merevaiguga ühtleselt kokku, peale panna kogu ulatuses salatilehti, sinki ja tomateid. Tomatid viilutada võimalikult õhukeseks, siis on lihtsam asi rulli keerata. Mina teen serveerin kohe, muidu läheb liiga märjaks.

Mozzarella tomati tikukad



Tarvis läheb:

1 pakk mozzarella palle
kirsstomateid
värsket basiilikut
värkselt jahvatatult pipart ja soola
balsaamiku balsamit.


Kõige parem on serveerida nii, et taldrikule teha kõigepealt paar jutti balsaamiku balsamiga paar triipu. Siis lõigata tomatid ja mozarella pallid pooleks(nii saab suupärasemad ampsud). torgata kõigepealt tiku otsa tomat, siis basiiliku leht ja viimasena mozarella. Kui kõik on taldrikule laotud, lisada peale sool ja pipar.

Thursday, February 11, 2010

Rabarberikook


See oli suht esimene koos mille küpsetasin ja kindlasti esimene kook mida pildistasin. Pilt on aasta 2008 suvest.

Tarvis läheb:
TAINAS
100 g võid
1 dl suhkrut
2,5 dl nisujahu
1tl vanillisuhkrut
1 tl küpsetuspulbrit
1 muna
võid vormi määrimiseks
jahu üleraputamiseks
TÄIDIS
500 g rabarberivarsi
1 dl rõõska koort
200 g maitsestamata toorjuustu
2 muna
1 dl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
1tl ingverit

Pane kaussi toasoe või ja kuivained. Haki noaga või näpi sõrmedega puruks. Lisa muna ja sega ühtlaseks. Määri 24 cm pirukavorm võiga ja raputa kergelt jahuga üle. Suru tainas vormi põhja ja äärtele. Sega koor, toorjuust, munad, suhkur, vanillisuhkur ja ingver. Vala põhjale. tükelda rabarberivarred ja laota vormi. Küpseta 200 kraadise ahju allosas 30- 40 mini. kui pind liialt tumeneb, kata küpsetuspaberiga. Lase jahtuda. Ja Head isu! :)

Mustikakook

TAINAS
125 g Või
4 sl Suhkur
1 tk Muna
200 g jahu
0.5 tl Küpsetuspulber

1 tl vanillisuhkur
TÄIDIS
4 dl Mustikad
4 dl Maitsestamata jogurt (või hapukoor)
0.5 dl Suhkur
1 tl Vanill- või vanilliinsuhkur
2 tk Muna




Alusta koogi tegemist põhja valmistamisest.

Sega jahu, küpsetuspulber ja vanilliinsuhkur omavahel ning seejärel kaalu/mõõda kõik ülejäänud ained ühte kaussi ning näpi need ühtlaseks massiks. Mustikakoogi küpsetamiseks sobib 26 cm Ø vorm.

Tee ahjuvorm külma veega märjaks ning seejärel suru tainas märgade käte abil vormi. Täidise mahavoolamiseks tõsta taina servad ka vormi külgedele. Muretainas ei jää käte külge, kui kasutad taina vormimisel märgi käsi.

Täidis:

Marjad valatakse taina peale ja sinna peale valatakse vanilliinsuhkrust, munadest ja maitsestamata jogurtist segatud täidis.
Küpsetatakse 200º C juures umbes 25 min või senikaua kuni kook on omandanud kauni välimuse.

PS! Kui kasutatakse sügavkülmutatud marju, siis segatakse marjad eelneval 2 tl kartulitärklisega. Tärklis seob tekkiva mustikamahla ning koogi põhi ei ligune läbi.

Bruschettad

Selle retsepti sain ma meie veebruar 2009 laste emmede kokaraamatust, kus kokkajad emmed panevad häid retsepte ka teistega jagamiseks ülesse. Kuna itaalia köök on jätkuvalt üks mu lemmikuid, siis proovisin teha ka meid. Põhjuseks jälle poja sünnipäev.



Bruschettade hooaeg on sügis, kuna siis on saadaval head küpsed tomatid ja neid tasub teha AINULT küpsete tomatitega








Vaja läheb:
tomateid
itaalia leiva tüüpi küpsetist
oliiviõli
basiilikut
soola, pipart

küüslauku

Tee nii: võta kas ciabattat vms itaalia leiva tüüpi küpsetist ja lõika ca 1 cm paksuses viilud. Piserda peale oliiviõli ja pista ahju. Veel parema tulemuse saad, kui röstid saiad grillil. Küpseta kuni krõbedad. Võta ahjust välja ja hõõru küüslauguküünega saiad kokku.

Katte jaoks lõika hea küpse tomat kuubikuteks, rebi sisse basiilikut, piserda veidi oliiviõli. Mina panen soola ja pipart esmalt saiale ja siis paar keerdu veskist veel tomatikatte peale ka. Aga võid soola ja pipra ka otse tomatile juurde segada. Piserda veel oliiviõliga üle ja söö kohe, muidu vettivad saiad läbi

Tomati-pestopirukad


Leidsin detsembrikuu nipiraamatust selle toreda retsepti. Kuna mulle läheb peale kõik, kus on tomatid, mozzarella juust ja basiilik. Nendega meenub mulle Itaalia ja nende klassikaline Margarita pitsa



Vaja läheb:
500 g lehttainast
20 kirsstomatit
100 g mozzarella`t
1 muna
4-5 spl pestot
meresoola
värskelt jahvatatud pipart

1. lõika kirsstomatid pooleks ja laota küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Raputa peale meresoola ja musta pipart ning küpseta ahjus 200 kraadi juures umbes 25 minutit.

2. lõika lehttaignast 10 cm suurused ruudud ja määri üle lahtiklopitud munaga.

3. tõsta iga ruudu peale umbes teelusikatäis pestot ja aja laiali. Jäta serv vabaks, siis saavad pirukad paremini kerkida.

4. Tõsta iga taignaruudu keskele pesto peale ahjus küpsenud tomateid - iga tüki peale umbes 2 poolikut. Maitseaineid pole tarvis lisada, sest pesto on piisavalt intensiivse maitsega.

5. Lõika mozzarella väiksemateks tükkideks ning tõsta tomatite kõrvale. Tõsta tomatite kõrvale. Küpseta ahjus 200 c juures 10-15 minutit, ehk kuni lehttainas on krõbe. Serveerimisel torka peale basiilikulehti

Moskva saiad

Oma kalli mehe nõudmisel tegin saia küpsetamisel ka katsetusi. Esimesel korral küll tainast ise teha ei viitsinu ja ostin selle poest. järgmisel korral teen juba ise. Aga sellegipoolest olid saiad väga maitsvad.


TAINAS
5 dl piim
50 g Pärm
1.5 dl suhkur
0.5 tl Sool
1 tk Muna
1 kg jahu
150 g või
TÄIDIS*
2.5 dl Piim
3 sl Jahu
3 sl Suhkur
2 tk Munakollane
1 tl Vanill- või vanilliinsuhkur
2 sl Või

*selle koguse taigna kohta peaks tegema topelt täidise.

Taina valmistamiseks kuumuta piim käesoojaks. Lisa murendatud pärm, suhkur ja sool. Sega, kuni pärm on lahustunud. Lisa muna, jahu ja toasoe või. Sõtku ühtlaseks tainaks. Lase rätikuga kaetult soojas kohas kahekordseks kerkida.


Kreemi valmistamiseks vispelda kastrulis piim, jahu ja suhkur ühtlaseks. Kuumuta nõrgal kuumusel pidevalt segades segu paksenemiseni. Tõsta tulelt ja klopi juurde munakollased. Pane tagasi pliidile ning kuumuta veel veidi, kuni kreem pakseneb. Võta tulelt ja maitsesta vanillsuhkruga. Lisa või ja sega ühtlaseks. Jahuta täielikult enne saiakeste vormimist.


Sõtku kerkinud tainast kergelt jahusel laual ja rulli laiali. Lõika ristkülikukujulised tükid ning tõsta teelusikaga keskele kreemi. Aseta tainatükkidel nurgad vaheliti ja suru kergelt kinni. Lase saiakestel ahjuplaadil 10 minutit kerkida. Pintselda lahtiklopitud munaga ja küpseta. 200-kaadises ahjus 10 minutit. Puista üle tuhksuhkruga ja serveeri leigelt.

Küpsisetort halvaaga

Seda kooki tegin oma poja seitsmenda kuu sünnipäeval



Tarvis läheb:
2 pakki (180 g) Selga kondentspiimaga küpsiseid*
2 pakki (180 g) Selga shokolaadiküpsiseid
5 dl hapukoor
200 g halvaa (vanilje maitseline)
5 dl moos (hapum)
kaunistamiseks shokolaadi ja maasikaid

* küpsiseid ei jagu täpselt, soovitav osta üks lisapakk


Riivi halvaa peene riiviga ja sega hapukoorega. Enne kupsiste ladumist kasta need läbi mõruda kohvi seest. Lao alusele kiht heledaid küpsiseid (3x3 küpsist) ja määri peale halvaakreemi. Lao uuesti kiht heledaid küpsiseid ja kata moosikihiga. Lao peale kiht šokolaadiküpsiseid ja kata halvaakreemiga. Lao veel kiht šokolaadiküpsiseid ja kata moosikihiga. Lao peale kiht heledaid küpsiseid ja määri peale halvaakreem. Siis viimane (6. kiht) heledaid küpsiseid ja määri halvaakreemiga (säilita veidike kreemi ka järgmiseks päevaks, et katta tort enne serveerimist värske kreemiga). Tõmba tordi külgedele nõrgunud kreem noaga ühtlase kihina laiali, et see paremini imbuks. Hoia torti üleöö külmas. Vahetult enne serveerimist kata tort kreemiga ja kaunista oma soovi kohaselt.

Tomati-läätsesupp

Esimene roog mu blogis on SUPP! Otsustasin blogi pidama hakata, siis on kõik retseptid ühes kohas olemas. See retsept pärineb nutika perenaise kokaraamatust. Läätsesupp on pärit vahemeremaadest, on hea kerge ja ei sisalda liha.

Tarvis läheb:
400 g purustatud tomati konservi
200 g tomatipastat
9 dl vett
2 loorberilehte
1 keskmine sibul
2 küüslauguküünt
200 g läätsi
1 sl hakitud tüümiani
0,5 dl oliiviõli
soola, pipart

Pane potti vesi, tomatipüree ja konserv, loorberilehed, ning hästi peeneks hakitud sibul ja küüslauk. Lase keema tõuata. Lisa läätsed, hakitud tüümian ja õli, ning keeda vaiksel tulel 45 minutit ehk kuni läätsed on täiesti pehmed. Tõsta pott tulelt ja eemalda loorber. Viimistle supi maitse soola ja piprga. Ise lisasin juurde veel veidi kohvikoort ja järgmine kord lisan ka natuke fariinisuhkrut.