Tuesday, March 30, 2010
Itaalia kana-läätsesupp
Ei tea mis värk see on, aga ikka veel supi lainel. Tuleb vist poole aasta tegemata supid ära teha.
Retsept on võetud nami-namist. Juursellerit mul polnud ja punased läätsed asendasin roheliste läätsedega, kuna Selveris lihtsalt polnud müügil punaseid. Ja kokku keetsin suppi üle 20 minuti kindlasti.
Koostis:
250 g kanafileed
50 g suitsutatud peekonit
2 sibulat
2 porgandit
võid
8 dl kana- puljongit
1.5 dl punased läätsesid
2 tl basiilikut
0.5 tl musta pipart
0.5 dl hakitud peterselli
1 sl nisujahu
2.5 dl 10% rõõska koort
0.5 tl soola
Valmistamine:
Lõika kana ja suitsupeekon kuubikuteks.
Koori sibul, seller, porgand ja lõika kõik väikesteks kuubikuteks.
Prae kana ja peekon võis, lisa köögiviljad.
Vala juurde kanapuljong ja kuumuta keemiseni.
Lisa läätsed ja maitsesta basiiliku ja pipraga. Keeda suppi umbes 10 minutit(kui punased läätsed) ja umbes 20 minutit kui on rohelised läätsed.
Sega jahu rõõsa koorega ning lisa koos peterselliga supile. Keeda 3 minutit, vajadusel maitsesta soolaga.
Serveeri leivaga.
Sunday, March 28, 2010
Itaalia lipu värvides ehk Pizza Margherita
umbes 400 ml vett
Juustu kohta ol öeldud raamatus veel üks tähtis lause. Kõige mahlasem juust pizzade jaoks on mozzarella. Parmesaniga lisatakse vürtsikust. See ei tohi mingil juhul kõbema minna, muidu muutub maitse kibedaks.
Saturday, March 27, 2010
Kodutehtud jäätis shokolaadiküpsiste ja koorelikööriga.
6 dl vahukoort (35%)
1 purk kondenspiima
180 g šokolaadimaitselisi küpsiseid (näiteks Selga)
4 cl mandli- rummi kreemlikööri
Vahusta vahukoor, kuni moodustuvad pehmed tipud. Lisa kondenspiim ja vahusta veel veidi, kuniks kõik ilusti seguneb. Tükelda noaga küpsised väiksemateks tükkideks. Lisa küpsisepurule kreemliköör ja sega korralikult läbi. Seejärel sega küpsisesegu vahukoore-kondenspiima massile. Kalla segu sügavkülma minevasse anumasse ning pane sügavkülmikusse 5-6 tunniks.
Friday, March 26, 2010
Broileri-köögiviljasupp
Jätkuvalt supi lainel. Mis teha, et mitu head retsepti korraga isu on tekitanud. Siis tuleb ka kõik ära proovida. Retseptisoovituse sain oma healt tuttavalt ja selle võib leida siit. Retsept sisaldas ka pastinaaki, aga kuna ma ei tea milline see välja näeb ja poes mina seda kohanud pole, siis jäi see välja. Supp tuli mõnusalt paks.
Vaja läheb:
1 sl õli
1 tk Harilik sibul
1 tk Porrulauk
1 tk Varsseller
2 tk Porgand
1,5 l vesi
400 g broilerifilee
1 purk purustatud tomatid
2 tk kanapuljongikuubik
100 g sulatatud juust (kasutasin basiiliku-tomati merevaiku)
1 tl Pune (kuivatatud)
1tl basiilikut (kuivatatud)
3 küünt Küüslauk
hakitud petersell
Haki sibul ja porru ning kuumuta neid väheses õlis. Koori ja tükelda porgandid ning seller. Pane köögiviljad potti ja kalla peale vesi. Kuumuta keemiseni ja lisa broileriribad, purustatud tomat ning puljongikuubikud. Lisa vähehaaval sulatatud juust ja keeda suppi nõrgal kuumusel 20 minutit. Maitsesta purustatud küüslauguküünte, pune, basiiliku ja peterselliga
Wednesday, March 24, 2010
Juustune kalasupp
Tuesday, March 23, 2010
Tomatine kanapada
Vaja läheb
ca 500 g kanafileed
400 g purustatud tomateid
1 sibul
1 parika
2 dl valget veini
natuke tomatipüreed
Lisaisin seekord ka külmkapis olnud merevaigu jäägid paar lusikat ja ca 50 g riivitud parmesani
pune, tüümian, rosmariin maitse järgi
soola pipart.
2 loorberilehte
Lõika kanafileed kuubikuteks. Haki sibul ja tükelda paprika. Pane potti kõik komponendid va juust ja maitseained. sega ja hauta kaane all keskmisel tulel 30 minutit. Mina maitsestasin siis kui toit oli keema tõusnud. lõpus lisasin juustu. Serveerisin koos riisiga. Tavaliselt kui teiseks päevaks ka jääb, siis segan riisi ja pada potis kokku.
Martsipani-kirsipirukas
Minu uus absoluutne lemmik. Retsepti leidsin mõni päev tagasi nami-namist, kui panin otsingusse märksõna martsipan. Valisin retsepti välja, kuna nimi kõlab hästi, pilt oli isuäratav ja kommentaarid positiivsed.
Põhi:
175 g nisujahu (3 dl + 1 sl)
3 sl peenikest suhkrut
0.5 tl soola
125 g külma võid
1 muna
Täidis:
200 g martsipani- või mandlimassi
0.5 sidrunit (riivitud koor)
300 g kivideta kirsse
3 suurt muna
250 g hapukoort
2 sl suhkrut
1 tl vanilliekstrakti
30 g mandlilaaste (ma lisasin silma järgi)
Valmistamine:
Valmista esmalt põhi. Sega köögikombainis või haki noaga jahu, suhkur, sool ja või puruseks. Lisa muna, sega ühtlaseks. Suru tainas võitatud 25 cm koogivormi põhjale ja külgedele. Pane 30 minutiks külmkappi.
Riivi martsipan ja sidrunikoor, sega omavahel ning puista segu pirukapõhjale.
Laota peale kirsid. (Kui kasutad sügavkülmutatud kirsse, siis lase neil esmalt sulada ning kurna).
Klopi hapukoor muna ning vanillisuhkruga ühtlaseks, kalla ettevaatlikult kirssidele.
Kõige peale puista mandlilaastud.
Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 30 minutit, kuni tainas on küps ning täidis hüübinud ning mandlikate kergelt kuldne.
Lase enne serveerimist jahtuda, siis on kergem kooki tükkideks lõigata.
Sunday, March 21, 2010
Traditsiooniline shokolaadikook
Tõeline shokohoolikute ja magusasõprade kook. Mu mees tellis, et selle küpsetaksin ja pärast polnud viimaseid tükke nõus jagama. Glasuuri panin tegelt veel ligi 100 g tuhksuhkrut vähem, kui retsept ette nägi. Retsepti võtsin Nigella kodulehelt.
200 g jahu
200 g suhkur
1 tl küpsetuspulber
0.5 tl Söögisooda
40 g kakao (kõrgekvaliteediline)
175 g Või (soolata)
2 tk suur muna
2 tl vanilliekstrakt
150 ml hapukoor
GLASUUR
175 g Šokolaad mõru
80 g või (soolata)
300 g tuhksuhkur
1 sl hele siirup
125 ml hapukoor
1 tl vanilliekstrakt
Eelkuumuta ahi 180 kraadini.
Pane kõik koogi koostisosad - jahu, suhkur, küpsetuspulber, söögisooda, kakao, või, munad, vanilje ja hapukoor - köögikombaini ja sega tainas ühtlaselt paksuks. Teise, ja veidi aeganõudvama võimalusena sega suures kausis jahu, suhkur ja kergitusained pehme võiga ühtlaseks kreemjaks massiks. Seejärel sega kokku kakao, hapukoor, vanilje ja munad, lisa eelnevalt saadud segu juurde ja sega läbi.
Pane tainas 26 cm vormi ja küpseta, kuni testvarras jääb puhtaks - see peaks juhtuma umbes 35 minuti pärast, aga kontrollima tasub hakata 25 minuti möödudes. Võta kook ahjust välja, lase 10 minutit restil jahtuda ja kummuta vormist välja. Tekkinud praod jäävad pärast glasuuri alla peitu.
Glasuuri valmistamiseks sulata šokolaad ja või mahukas kausis kas mikrolaineahjus või tasasel tulel keeva veega poti kohal. Tegutse aeglaselt, et segu ei läheks kõrbema ega tõmbuks klompi.
Lase šokolaadil ja võil veidi jahtuda ja sõelu tuhksuhkur teise kaussi. Samuti võid tuhksuhkrust tükkide eemaldamiseks köögikombaini kasutada.
Lisa jahtunud šokolaadisegule hapukoor ja vanilje, sega läbi ja lisa sõelutud tuhksuhkur. Kui tuhksuhkur on köögikombainis, võid lisada segu töötavasse kombaini tuhksuhkru juurde. Mina lisasin tuhksuhkrut 200 g ja natuke peale. Glasuur peaks olema määrimiseks piisavalt vedel, kuid samas mitte nii vedel, et see tilkuma hakkaks.
Otsi välja koogialus või -taldrik, lõika 4 riba küpsetuspaberit, moodusta neist ruut. Lõika kook keskelt kaheks kihiks
Tõsta umbes 1/3 glasuurist koogipoole keskele ja määri noa või spaatliga ühtlaselt laiali. Aseta teine kiht alumise peale ja vajuta kaks kihti õrnalt kokku.
Tõsta teine kolmandik glasuurist koogi peale ja määri laiade tõmmetega, rõhutades tekstuuri (võid tekitada ka sileda pinna, kui nii meeldib rohkem ja kannatust jagub). Määri ka koogi küljed glasuuriga ja lase paar minutit seista, siis tõmba paberiribad ettevaatlikult ära.
Wednesday, March 17, 2010
leivategu nr. 3
Eeltainas:
100 kuni 150 g rukkileiva juuretist
1 l sooja vett
400 g keskmise või jämeda jahvatusega rukkijahu
Leivatainas:
150 g suhkrut
1 sl soola
peotäis päevalilleseemneid
Tuesday, March 16, 2010
Spaghetti alla Carbonara
Nüüd siis oli esimene kord. Enne olin aru saanud, et põhikomponent sink ja juust, muna olemasolust polnud nagu aimugi selle söögi sees. Üllatusi täis see kokkamine :)
Vaja läheb:
500 g Spagetid
200 g suitsupeekonit
2 tl Oliiviõli
60 ml Valge vein või vermut
4 tk Muna 1
50 g Riivitud Parmesan
60 ml Vahukoor
Must pipar
Muskaatpähkel (värskelt riivitud)
Pane pasta tarvis suur pott veega keema.
Prae teises suures potis, kuhu hiljem mahub kogu pasta, peekonikuubikud krõbedaks. Lisa valge vein või vermut ja lase sel paari minutiga keeda soolaseks veiniseks siirupiks. Võta pott tulelt.
Sega kausis munad, Parmesan, koor ja pipar. Keeda spagetid al dente (tõsta tulelt umbes 2 minutit enne pakendil soovitatud valmistamisaja lõppu).
Kui spagetid on valmis, tõsta enne kurnamist kõrvale umbes pool tassi keeduleent. Pane pott peekonikuubikutega tagasi tulele ja lisa kurnatud pasta ning sega korralikult siirupise peekoniga. Võta taas pott tulelt ja lisa kergelt segades muna ja juustu segu. Kui vaja, niisuta pastakeeduveega. Lisa veel veidi jahvatatud pipart ja riivitud muskaatpähklit. Serveeri.
Sunday, March 14, 2010
Kohupiimakook martsipanikattega
Kasukas
Vaja läheb:
300 g õrnsoolaheeringat
2 suurt sibulat
5 marineeritud kurki
5 keedetud muna
400 g keedetud porgandeid
6 keedetud kartulit
300 g keedetud peeti
2 sl sidrunimahla
Kaste:
3 dl majoneesi
3 dl hapukoort
1 tl sinepit
1 t suhkurt
1,5 tl soola
0,5 tl sidrunipipart
Kaunistuseks:
1 keedetud muna
Aleksandrikook
Vaja läheb:
200g võid
1dl suhkrut
1 muna
1tl vaniljeekstrakti
1tl küpsetuspulbrit
4,5dl jahu
täidis:
u. 250g vaarikatoormoosi
glasuur:
u. 250g tuhksuhkrut
u. 2 spl vett
Värviks lisasin vaarikate sulamisest tekkinud mahla.
Sega või ja suhkur, lisa muna ja vaniljeekstrakt. Sega küpsetuspulber jahuga ning lisa seejärel taignasse. Kummuta taigen küpsetuspaberiga kaetud plaadile ja rulli või suru käte abil ühtlaseks (plaadisuuruseks) kihiks. Torka kahvliga taignasse augud ning küpseta 175-kraadises ahjus umbes 15 minutit.
Lõika küpsenud põhi pooleks. Määri ühele taignapoolikule moos ja tõsta teine taignaplaat peale. lase jahtuda.
Valmista glasuur. tuhksuhkur sega vee ja vaarikamahlaga. Saadud mass määri palettnoa abil koogile. Kui glasuur on kõvaks muutunud, lõika kook terava noaga ruutudeks.
Wednesday, March 10, 2010
Pasta-hakklihavorm parmesani ja mozzarellaga
Jälle PASTA! Hea ja lihtne teha ju. Ja mida rohkem juustu seda uhkem. Roog mõnusalt maitsev ja mahlane. Retsept on pärit pereköögi kokaraamatust, kust ma järjest erinevaid toite proovin. Lähiajal ilsmelt tulevad sealt nii mõnedki retseptid, lipikudki on isuäratavatele roogadele vahele torgatud.
450g penne või muu pasta
1sl Õli
500g Hakkliha
3küünt Küüslauk
500g Purustatud tomatid
1tk Puljongikuubik
3dl Vesi
1.5dl Rõõsk koor 10%
1.5dl (riivitud) Parmesani
1tl Pune (kuivatatud)
1tl Basiilik (kuivatatud)
200g (riivitud) Mozzarella
Pruunista hakkliha pannil õlis, lisa purustatud küüslauk, tomatikaste, puljongikuubik, vesi, rõõsk koor, riivitud Parmesan, pune ja basiilik. Hauta keskmisel kuumusel aeg-ajalt segades 30 minutit. Keeda pasta pehmeks ning nõruta. Sega omavahel pasta ja hakklihakaste, vala võiga määritud ahjuvormi. Raputa peale riivitud mozzarella ning küpseta ahjus 180°C juures 25-20 minutit. Retsept on mõeldud kaheksale inimesele.
Tuesday, March 9, 2010
Leivategu nr. 2 ehk lisanditega leib
Klassika ehk hakklihakaste
Monday, March 8, 2010
Mina ja kokkamine
Lemmik oli sellepärast, et ma tegin minimaalselt süüa kui kooli ajal ühikas elasin ja hiljem kui üksi elasin. Teha oskasin aint hakklihakastest, makarone hakklihaga ja vb midagi veel. Lapsepõlvekodus ei pidanud ma kunagi süüa tegema. Kuid kord kui ma juba suur olin ja ema ennast kodus ei olnud ning palus teha kapsahautist, siis seda ma teha ei osanud ja tegin hakkliha makaronidega. Lisaks mu enda kodus olid veel vähem kui aasta tagasi ainult kolm maitseainet: sool, suhkur ja must pipar. Erinevatest vürtidest olin küll kuulnud aga mul oli suht ükskõik, ma ju niikuinii ei osanud nendega midagi teha. Isegi mehele sain nii, et ei pidanud süüa tegema, ju siis suudlesin hästi :D. Kokkamist alustasin ma kookidega. Esimese koogi tegin oma poja kolmekuuseks saamise puhul. Ja nii iga kuu küpsetasin vähemalt ühe koogi. Retsepte otsisin eelkõige toidutarest. Valisin selle, mida oli kõige rohkem positiivselt teiste kasutajate poolt kommenteeritud. Mida aeg edasi seda rohkem vidinaid on kööki vaja- maitseaineid, nõuseid, erinevaid kuivaineid, köögitehnikat. Esimene köögimasin mu kööki sai blender. Selle kinkisid mulle ämm ja äi ning seda kasutasin eelkõige beebitoitude püreestamiseks. See oli ka saavutus, et enamus beebi püreesid tegin ise. Mida rohkem erinevaid retsepte katsetasin, tuli ette erinevaid töötlemise vajadusi nt vahustamine püreestamine suuremas koguses kui beebitoit jne. nüüd eelmne nädal hakkasin netis kolama ja endale korralikku miksrit otsima. Lõpuks jõudsin köögikombainini. Tutvustasin mehele ka uut oodatavad köögi lemmikelukat. Mees käskis nädal aeda mõelda, et kui nädala pärast ka tahad, siis võin osta. Tahtsin se nädal ikka :D Ja mu uus massssin on selline :
Nüüd on äge see, et paned masina tööle ja sõrmed ei väsi ära nupu all hoidmisest, samal ajal saab juba muid asju teha.
Tagliatelle päiksekuivatatud tomati kastmes
Saturday, March 6, 2010
Chili Con Carne
Puuviljamagustoit
2 dl vahukoort
250 g kohupiima (kasutain 0,1 % rasvasisaldusega kohupiima)
0,5 dl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
2 banaani
1 apelsin
2 õuna
2 pirni
Mojito
Retsept on võetud Bacardi kodulehelt.
30 kuni 60 ml valget rummi
3 oksa värsket münti
0.5 laimi mahl
2 sl siirupit või
3 sl suhkrut
pikenduseks Club Soda soodavett
jääd kuubikutena
Suhkrusiirup:
1.25 kuni 2.5 dl suhkrut
1.25 dl vett
Valmista kokteil:
Pane klaasi põhja mündilehed. (kindlasti lehed koos vartega, väidetavalt vartes pidi olema kõige tugevam maitse).Vala peale siirup ja 1/2 laimi mahl.(ma kasutasin demerara suhkrut) Tambi laimi-suhkru-mündi segu õrnalt veidi katki.
Täida klaas jääkuubikutega, lisa rumm. Täida klaas soodaveega(kasutasin mineraalvett)
Sega Mojito ettevaatlikult läbi, kaunistuseks laimiviil.
Soovi korral lisa veel veidi suhkrusiirupit v siis suhkrut.
Esimene lonks on natuke kirbe – lase siirupil ja mündil umbes 5 minutit maitsestuda.
Thursday, March 4, 2010
Kiire pilaff kanalihaga
Wednesday, March 3, 2010
Rukkivaht jõhvikatega
RUKKIJAHUS on kuni 11% valku, 75-77% süsivesikuid ja 1-2 % rasva. Lisaks sisaldab rukkijahu palju organismile väga vajalikke mineraalaineid (kaaliumi, magneesiumi, fosforit, rauda) ja B-grupi vitamiine, mida vajab inimese närvisüsteem ning nahk.
Vaja läks:
200 g jõhvikaid
6 dl vett
2 dl toorroosuhkrut
1,5 dl rukkijahu
serveerimiseks: Piima
Valmistamine: