Sunday, April 25, 2010

Aedviljasupp nuudlitega


Kui on kerge söögi isu, sobib just see mõnusalt kerge supp. Rannahooaeg ju lähenemas:)

2 Kartululit
1.5 l Aedviljapuljong
800g Purustatud tomatid
1 Harilik sibul
2 väikest porgandit
1 kollane paprika
1 punane paprika
1 porru
1 sl oliiviõli
Sool, must pipar,lauasuhkur,tüümian,rosmariin,basiilik
peotäis supinuudleid

Lõika aedviljad kuubikuteks. Kuumuta neid väheses õlis mõni minut, lisa siis tomatikonserv, puljong ja keeda viljade valmimiseni. Pane hulka ürdioksad aroomi lisamiseks. Kui tomat on väga happeline, lisa pisut suhkrut. Paar minutit enne valmimist lisa nuudlid. Maitsesta ja serveeri.

Majoneesikattega lõhefilee

Neljapäev oli kalapäev. Täitsa juhuslikult juhtus nii :). Kala oli mu abikaasa meelest parim, mis ta saanud on. Tema mu toitude suurim kriitik ongi. Poja ka omamoodi, ta ka ikka kõike ei söö. Emme tehtud sööke ikka süüakse. retsept on võetud siit.




1 kg lõhefileed
1,5 dl majoneesi
2-3 sl tilli
1 väike peenestatud sibul
1 sl sinepit
1,5 tl soola
1 tl pipart

Kaste kalale

1,5 dl hapukoort
2 sl majoneesi
2-3 hakitud marineeritud Perekurki
soola, pipart

Kalaprae valmistamiseks sega majonees hakitud tilli (või kuivatatud), sibula ja sinepiga. Maitsesta 0,5 tl soola ja 0,5 tl pipraga. Pane filee ahjupannile, raputa peale sool ja pipar ning katta majoneesiseguga. Küpseta ahjus 200 kraadi juures 30 minutit. Serveeri koos külma kastmega.

Tuesday, April 20, 2010

Kohupiima-vaniljestritsel

Retsept on pärit maitseelamused blogist. See on üldse üks tore küpsetise blogi mu meelest. Väga hästi on antud edasi tegevuskäik, kuidas vähemalt sama hea tulemus saada.

Pärmitaigen:

1 pakk kuivpärmi
500 g jahu
1 tl peenestatud kardemoni
250 ml piima
50 g sulavõid
6 spl suhkrut
0,5 tl soola
2 muna

täidis:
150g võid
300g kohupiimapastat
1/2dl heledat siirupit (või suhkrut)
1pk vaniljekastmepulbrit (Ekströms, 87g)
1,5spl vaniljesuhkrut

määrimiseks:
1 muna

Panin kaussi jahu, segasin sisse kuivpärmi. Lisasin toasooja või ja mudisin selle jahu sisse. Edasi segasin sisse soola ja suhkru. Siis tegin jahu keskele väikese pesa ja panin siia 2 muna ja viimasena lisasin soojendatud piima (ca 37-40 kraadi). Segasin kõik segi nii nagu videos näitab ja hakkasin tainast vastu tööpinda taguma. Läks nii umbes 10 minutit ja oli ilus taignapallike valmis ja panin selle põrandaküttega põrandale rätiku alla pooleteiseks tunniks kerkima.

Täidise jaoks sulata või, lisa sellele kohupiim, siirup, vaniljesuhkur ja kastmepulber.
Jaga kerkinud tainas kaheks ning rulli kumbki pool ristkülikukujuliseks plaadiks. Samuti jaga täidis pooleks. Määri täidis ristküliku keskele (ülevalt alla). Tee taignaplaadi pikematesse äärtesse sisselõiked ning voldi need kordamööda paremalt ja vasakult üksteise peale keskele (vt. fotot!). Lase saiadel veerand tundi plaadil kerkida.
Määri saiad munaga.
Küpseta saiu (olenevalt ahjust) 180-200 kraad juures ca. 20-30 minutit kuni need on kaunid kuldsed.



Saturday, April 17, 2010

Martsipanisaiad


Kui nende saiade retsepti Tuuli toidublogis nägin, ei jäänud muud üle kui ise ka martsipanisaiu küpsetama hakata. Puudu oli vaid martsipan. Käisime vanalinnas jalutamas ja tõin kalevi kommipoest ka selle puuduva komponendi.

Pärmitaigna retsept on mul oma. Selle sain sellest videost. Tainas kerkib väga hästi alati ja saiad jäävad mõnusalt õhulised ja pehmed.


Pärmitaigen:

1 pakk kuivpärmi
500 g jahu
1 tl peenestatud kardemoni
250 ml piima
50 g sulavõid
6 spl suhkrut
0,5 tl soola
2 muna


Täidiseks:
200 g martsipani

Peale:
mandlilaaste
määrimiseks muna
peale puistamiseks tuhksuhkrut

Panin kaussi jahu, segasin sisse kuivpärmi. Lisasin toasooja või ja mudisin selle jahu sisse. Edasi segasin sisse soola ja suhkru. Siis tegin jahu keskele väikese pesa ja panin siia 2 muna ja viimasena lisasin soojendatud piima (ca 37-40 kraadi). Segasin kõik segi nii nagu videos näitab ja hakkasin tainast vastu tööpinda taguma. Läks nii umbes 10 mintit ja oli ilus taignapallike valmis ja panin selle põrandaküttega põrandale rätiku alla pooleteiseks tunniks kerkima
1,5 h pärast võtsin taigna ettevaatlikult kausist välja rullisin suureks õhukeseks latakaks. Puistasin selle enamvähem ühtlaselt üle riivitud marsipaniga ja keerasin rulli. Rulli lõikasin ca 2 cm paksusteks viiludeks ja panin ahjuplaadile. Määrisin munaga ja puistasin peale mandlilaaste. Kerkida saiadel plaadil ei lasknud, kuna aega polnud. Aga siiski kerkisid saiad ahjus ilusti suureks. Küpsetasin ca 210 kraadi juures 10 minutit. Pärast puistasin saiad tuhksuhkruga üle. Saiad olid nii maitsvad, et kõik sai koos piimaga ahjusoojalt ära söödud :)

Monday, April 12, 2010

Klassikaline Caesari salat

Selle salatiga on vist nii, et nii palju kui tegijaid, nii palju on retsepte. Et leida see õige, tuleb vist proovida mitmeid variante. Kaste tuli maitsev, aga pole päris kindel, et kas see on just see õige. Aga ka see õige on paljude jaoks erinev. Kuna rooma salatit pole saada, asendasin selle jääsalatiga

Vaja läheb:
paar viilu ciabattat
1 pea jääsalatit
1 küüslauk,
oliiviõli,
parmesani juustu

Kaste:
3 munakollast
natuke sinepit
2 küüslauguküünt
1 tl worcestersire kaste
1,5 sl sidrunimahla
2 dl extra virgin oliiviõli
1 dl hapukoort
50 g parmesani

serveerimiseks:
parmesanilaaste

Valmista kõigepealt kaste. Selleks vahusta munakollased ja sinep. Lisa peene nirena pidevalt vahustades õli, kuni kaste pakseneb. Sega hulka hapukoor, hakitud küüslauguküüned, riivutd Parmesan ja sidrunimahl. Maitsesta soola ja pipraga.
Rebi salat tükkideks. Vastavalt maitsele võib kas salati segada kastmega või lihtsalt niristada kastet salatile.
Lõika ciabatta viilud kuubikuteks. Sega kaussi 1 purustatud küüslauguküüs, riivitud parmesan ja oliiviõli. Pane saiakuubikud kaussi ja sega ülejäänud ainetega, et saiakuubikud maitsestuks. Pane kuubikud ahju ja küpseta kuldseks. Jahuta veidi ja tõsta salatile.
Esimesena pane taldrikule salat, siis saiakuubikud. Kaunista Parmesani juustu laastudega.

Sunday, April 11, 2010

Daimi jäätis


Kui Daim shokolaad sobib trühvli sisse, sobib ta ka suurepäraselt jäätisesse. Sai väga maitsev maius, ei oskagi kommeteerida, kas parem on esimene katsetus või see, mõlemad on proovimist väärt.


600 ml vahukoort

1 purk suhkruga kondentspiima

6 x 28 g Daim shokolaad


Vahusta vahukoor enam vähem kõvaks. Haki shokolaad noaga tükkideks. Sega vahustatud koorele kondentspiim ja shokolaaditükid. Pane segu 5-6 tunniks külmkappi.