Tuesday, June 29, 2010

Kukeseenekaste tomati ja sibulaga


Aeg on natuke edasi läinud ja kukeseened on ka juba natsa suuremad kui nööbid ja nüüd maksavad need juba 120 eeku kilo. Õnneks hind läheb ajaga sõbralikumaks ja saab seeni rohkem süüa. Seekord siis valmis kaste.


300g kukeseeni
3 keskmist tomatit
2 väiksemapoolset sibulat
200 ml kohvikoort
soola, pipart
kartulitärklist (kes tahab paksemat kastet)


Tükelda seened ja sibulad, pane need panni ja lisa natuke vett, et nad päris kuival pallil poleks ja hakka neid kuumutama. Need mõlemad annavad parajalt vett välja. Natukese aja pärast lisa tükeldatud tomatid. Ei nimeta seda päris praadimiseks vaid pidem vees hautamiseks. Kui vesi on peaaegu kadunud kõik lisa sool ja pipar ja lisa kohvikoor. Kes soovib, võib kastme paksendada kartulitärkisega. Sellisel juhul tuleb 1 supilusikatäis tärklist lahustada vees ja lisada kastmele. võib lisada ka tilli aga mul seda polnud.

Tuesday, June 22, 2010

Kukeseenepasta






Käisin minagi kuulujuttude peale balti jaama turul kukeseene jahil. Ja nagu näha, oli saak edukas. Ja üle pika aja on kukeseene ikka nii head :P

250 g penne pastat

200 g kukeseeni

1 sibul

200 ml kohvikoort

1 kukeseene merevaik

soola, pipart, peale parmesani

Prae kukeseened koos sibulaga. Maitsesta soola ja pipraga. Lisa kohvikoor ja merevaik ja sega seni kuni tuleb ühtlane pastakaste. Samal ajal keeda valmis pasta. Lõpuks sega pasta ja kaste kokku. viimistle maitse ja serveeri parmesani juustuga.


Wednesday, June 16, 2010

Punane kalasupp


Retsept on võetud juuni 2010 oma maitsest. Et suppi natsa kreemisemaks saada, liisasin ka 360 g nopri vahukoort, see tegi mu meelest maitsele ainult head.
5- le
500-600 g lõhefileed
5 kartulit
1 sibul
4 küüslauguküünt
1 pakk purustatud tomateid
1 l tomatimahla
soola, pipart, tsillit, puhmas basiilikut
360 g nopri vahukoort
Eemalda kalafileelt nahk ja lõika suuremateks kuubikuteks. koori kartulid ja lõika kuubikuteks. Kartul on vaja enne poolpehmeks keeta. Koori sibul ja haki peeneks. Pane pott tulele, lisa veidi õli ja supilusikatäis võid. Pane purustatud küüslauk ja sibul korraga praadima. Kui sibul on kuldkollaseks värvunud, lisa pakk purustatud tomateid ja prae edasi. Vala juurde pakk tomatimahla ja kui segu läheb keema, lisa kartulid. Maitsesta soola, suhkru ja tsilliga. Kui kartulid on pehmeks keenud, lisa kalakuubikud ja hakitud basiilik. Keeda veel väheke ja lisa vahukoor. Viimistle lõpetuseks maitse.

Friday, June 11, 2010

Ahjusaiad kitsejuustuga

Sattusin ükspäev stocmanni toiduosakonda ja ei saanud ostmata jätta sealset ciabattat. Kuna see retsept on juba ammu isutanud, siis ostsin ka pehmet kitsejuustu. Kusjuures kitsejuustu suhtes oli mul kunagi eelarvamus. Lihtsalt sellepärast, et kits on selline naljakas loom :) Aga tegelt täitsa söövad kraam. Olen neid samu saiu proovinud teha ka kõva kitsejuustuga aga need ei olnud nii head. Retsept on Mari-Liisi blogist

1 ciabatta
200 g pehmet kitsejuustu
päikesekuivatatud tomateid
tüümian
oliivõli
pipar


Lõika ciabatta viiludeks, kata kitsejuustuga. Peale pane päikesekuivatatud tomatid, maitsesta pipra ja tüümianiga. Piserda peale oliivõli (või päikesekuivatatud tomatite õli).
Küpseta eelkuumutatud ahjus 200 kraadi juures 10 min.

Thursday, June 10, 2010

Pomodoro e mozzarella pasta


Kuna see pasta on vapianos alati mu valik ja sellep ma sinna ka tihti sööma lähen, siis olen ma palju näinud ka kuidas kokapoisid seda toitu teevad. Ja otsustasin seda kodus ka teha. Kogus, mis tegin on umbes neiljale sööjale.


ca 300 g penne pastat (kuivaine kogus)

6 sl oliivioli
3 küüsslauguküünt
300 g tomatipastat
125 g mozzarellat
soola, pipart, tsillit
peale parmesani ja basiilikut
Keeda potis pasta. Kastme tegin mina väiksel pannil. Pane oli pannile(õliga koonerdada ei tohi) ja lase kuumaks, lisa küüslaugud ja prae neid natuke. Palju ei tohi, muidu lähevad need kibedaks ja rikuvad kogu toidu. Lisa tomatipasta ja kuumuta. maitsesta soola, pipra ja tsilliga. Mul oli tsillipulber aga sobib väga hästi ka värske tsilli. Kui pasta oli keenud, lisasin kastme potti ja segasin läbi. Pott enam pliidil olema ei pea. Lõpuks lisasin riivitud mozzarella juustu ja segasin kähku läbi. Kui venitada võib juust liiga sulada ja ühte kohta klimpi jääda. Serveerida koos parmesani juustu ja basiilikuga.


Tuesday, June 1, 2010

Rabarberikook kondentspiima ja toorjuustuga




Retsept on pärit Mari-Liisi blogist. Retsepti muutsin nii palju, et kaerajahu asemel lisasin kaerakliisid. Mees andis koogile hindeks 9 10-st. Jättis veel arenguruumi ka :) Ise sain kahjuks aint ühe tüki. Põhja tegid lisatud kaerakliid väga huvitavaks ja maitsvaks ja kook ei olnud liiga hapu. Kokkuvõtteks siis väga maitsev. Kindlasti läheb kordamisele.



Põhi:
150 g võid
3 dl nisujahu
1,5 peotäit kaerakliisid
2 spl suhkrut
1/4 tl soola
2 spl külma vett


Haki külm või pika teraga noaga jahusegu sisse. Võid seda teha ka sõrmeotstega mudides, aga siis kiiresti, et käte soojus ei sulataks liigselt võid. Puista sisse suhkur ja sool. Lisa külm vesi ja sõtku tainas ühtlaseks. Vajuta taigen koogivormi põhja ja servadeleja küpseta 200 kraadi juures 10-15 minutit, kuni servad hakkavad kuldseks tõmbuma.





Kate:

350-400 g tükeldatud rabarbrit, 1 spl suhkrut
1 purk (400 g) magusat kondenspiima
200 g maitsestamata toorjuustu


Tükelda rabarber, sega suhkruga ja lase seista 10 minutit.Eraldunud mahla ära koogi juures kasuta.
Toorjuust ja kondenspiim peavad olema toasoojad. Sega nad omahel. Võid teha seda vahustamisotsikuga köögikombainis, siis on kindel, et saad hästi ühtlase kreemi.
Vala kreemikate põhjale, laota peale rabarbritükid.
Küpseta kooki 180 kraadi juures pool tundi. Lase täielikult jahtuda, naudi.