Thursday, September 30, 2010

Vürtsikas porgandisupp


Retsept OM sept 2010

1 sl taimeõli
1 peenelt hakitud sibul
1 hakitud küüslauguküüs
tükk ingverit
1 punane tsilli (ma kasutasin tsillipulbrit, 1/4 tl ja tuli üsna vürtsine, see pulber otse indiast ja tõesti kange)
1 tl mahedat karrit
1 kg porganeid
2 riba apselsinikoort
400 g purk kookospiima
700 ml köögiviljapuljongit
soola, pipart


Kuumuta kastrulis õli ja hauta selles sibulat küüslauku, riivitud ingverit ja seemneteta tsillitükke. 5 minuti pärast lisa karri, viilutatud porgandid ja apelsinikoor. Kata kaanega ja lase 10 minutit madalal tulel tõmmata. (ma lisasin ka veidi vett). Vala hulka kookospiim ja maitseained, lisa puljong, tõsta kuumust ja lase supil keema minna. Seejärel hauta kuni porgandid on pehmed. Eemalda apelsinikoored. Püreesta supp

Mannavaht


Mõnus imekiirelt valmiv lapsepõlveaegne lemmik magustoit. Parim tuleb see kodusest mahlast. Ma kasutasin aroonia-mustsõstra mahla.


5 dl mahla
2 dl vett
1 dl mannat
1 dl suhkrut (täpsem suhkrukogus oleneb mahla magususest)


Kuumuta mahl koos vee ja suhkruga keemiseni. Nõrist manna tulisesse vedelikku ning keeda pidevalt segades 4-5 minutit ehk kuni saad vedelamat sorti pudru. Lisa vajadusel veel suhkrut. Lase jahtuda ning mikserda siis heledaks vahuks. Serveeri koos külma piimaga.

Hakkšnitsel


Vahelduseks kotlettidele. kõrvale sobivad hästi praekartulid ja hapukooresalat, mis on ühtlasi ka kastme eest. Retsept on võetud pere ja kodu pereköögi nostalgiahõngulisest nõuka-erist okt 2009.
400 g seahakkliha
1 muna
soola
pipart
Paneerimiseks:
riivsaia
1 muna
Praadimiseks õli ja ülevalamiseks 25 g sulatatud võid.
Valmista hakklihast ja munast hakklihatainas, maitsesta soola ja pipraga.vormi segust ovaalsed šnitslid, kasta need lahtiklopitud munasse, paneeri riivsaias ja prae õlis küpseks. serveeri sulavõiga ülevalatult.

Tuesday, September 21, 2010

Lihtne kohupiima-õunakook



Retsept on pärit Ragne blogist. Kõige paremini maises mulle samal päeval ja soojana. Selline mõnus ja mahlane.

1 pk tordipulbrit
4 muna
4 sl suhkrut
400 g kohupiimapastat
200 g hapukoort
100 g võid
3 magusat õuna
kaneeli


Vahusta munad suhkruga, sega hulka kohupiim ja hapukoor. Määri koogivorm (ümmargune Ø 22-24cm) võiga. Puista põhja kolmandik tordipulbrist, selle peale aseta õhukesi võitükikesi. Seejärel kalla vormi pool kohupiimamassist ja teine kolmandik tordipulbrist. Kata õhukeste õunaviiludega ning raputa üle kaneeliga. Õunte peale aseta ülejäänud pool kohupiimamassi. Kõige peale pane ülejäänud tordipulber ja võitükikesed. Küpseta 200° juures 30–40 minutit, kuni kook on pealt kuldpruun ja seest küps. Kui küpsemise ajal näed, et koogipinnal on mõni koht jahune, siis pane sinna veel võitükikesi.

Saturday, September 18, 2010

Klassikaline lasanje


See retsept on võetud pereköögi kokaraamatust. Kuna olen seda mitu korda teinud, siis on enda jaoks väljs kujunenud natuke teised kogused, mis meie perele just sobivad. Lasanje maitselt tuleb lausa ideaalne :P.

500g sea delikatess hakkliha
1 porgand
1 sibul
1 purk (400g)purustatud tomateid
300 ml tomatipastat
1,5 dl punast veini
suhkrut, soola, pipart, natuke punet

Juustukaste
60 g võid
4 sl jahu
ca 0,5 l piima
150 g parmesani juustu

Peale 125 g mozzarella juustu

9 lasanjeplaati

Alusta hakklihakastme valmistamisest. Pruunista pannil pidevalt segades hakitud sibul ja porgand. Lisa hakkliha ja pruunista ka see. Lisa tomatikonserv, tomatipasta ja punane vein, maitsesta soola, suhkru(panin 2 tl), pipraga. Lisaks panin veel natuke punet. Lase keema tõusta ja hauta natuke aega.
samal ajal valmista juustukaste. sulata keskmises kastrulis madalal tule või, puista peale jahu ja kuumuta pidevalt segades ca minut. Jahu ei tohi praadima hakata, st kuumus peab ikka väga madal olema. Võta pott tulelt ja lisa pidevalt segades vähehaaval piim. Pane anum pliidile tagasi ja keeda kastet pidevalt segades kuni paksenemiseni. mina segasin vispliga. Sega hulka parmesani juust ja maitsesta soola ja pipraga. Ma olin juustu enne jahvatanud peenenks.
Määri neljakandimine ahjuvorm võiga. Pane vormi põhja õhuke kiht hakklihakastet ja sellele õhuke kiht juustukastet. Kata lasanjeplaatidega. Pane jälle hakkliha -ja juustukastet, lasanjeplaadid ja hakkliha- ja juustukastet. Raputa peale riivitud mozzarella ja küpseta 175 c ahjus ca 35-40 mini. Ma küpsetasin esimesed 20 mini kaanega ja edasi ilma kaaneta. Enne serveerimist lasta natuke jahtuda, siis lasanje tahkub.

Saturday, September 11, 2010

Pariisi õunakook



Väga maitsev kuldkollane kook, mis tänu suurele õunakogusele on mahlakas ka paari päeva pärast. Retsept on pärit toidutarest. Ja selle koogi eriline pluss oli see, et kui õunte koorimine välja jätta, segas köögikombain komponendid kokku maksimum 5 minutiga. ei mingit või sulatamist ega munade vahustamist eraldi.

1.5dl jahu
1dl Suhkur
1sl Küpsetuspulber
0.25sl Sool
1tl Vanill- või vanilliinsuhkur
3tk Muna
3sl Õli
1dl Piim
800g Õunad
KATE
0.75dl Suhkur
1tk Muna
50g Või

Määri 24 cm läbimõõduga koogivormi põhi ja servad võiga
Kuumuta ahi 200 kraadini
Sega jahu, suhkur, küpsetuspulber, sool ja vanillsuhkur. Lisa muna, õli ja piim. Koori õunad, eemalda südamik ja viiluta. Sega õunaviilud tainasse ning vala segu koogivormi.
Küpseta ahjus 25-40 minutit. Vahepeal valmista kate. Sega omavahel suhkur, muna ja sulatatud või ning vala koogile
Küpseta veel 10 minutit. Jahuta vormis 10 minutit ja serveeri

Thursday, September 9, 2010

Spagetid kana-köögiviljakastmega



Mõnus lahja roog, mis on maitsev aga seejuures annab vähe kaloreid. Sobib rannahooajaks valmistujatele :P või siis basseinihooajaks valmistujatele. Retsept pärineb kaalujälgijatelt.

3 sibulat
3 küüslauguküünt
400 g kanafileed
3 tl taimeõli
soola, pipart
4 paprikat
4 porgandit
6 sl hapukoort 10%
basiilikut,pune

juurde keedetud spagette

Prae kanafilee tükid peaaegu valmis, lisa peeneks hakitud sibul ja küüslauk ja prae õlis kergelt kuni kana on päris valmis. Maitsesta soola ja pipraga.Lõika paprikad ribadeks ja porgandid kuubikuteks, lisa natuke vett ja hauta ca 10-15 minutit.Sega juurde hapukoor ja ülejäänud maitseained.Serveeri spagettidega.

Kanada õunakook



Kook jäi seest mõnusalt pehme ja mahlane ja pealt krõbe. Õunte koguse kohta kehtib :mida rohkem seda uhkem! Retsept on pärit nami-nami.ee-st

Koostis:
3 dl nisujahu
0.5 tl soola
2 tl küpsetuspulbrit
1 tl jahvatatud kaneeli
1 dl suhkrut
1 muna
1.5 dl piima
0.5 dl sulatatud võid
4 kuni 5 keskmist õuna väikeste kuubikutena
Kate:
4 sl (demerara) pruuni suhkrut
3 sl nisujahu
1 tl jahvatatud kaneeli
2 sl võid


Valmistamine:
Sega kuivained omavahel. Klopi omavahel muna, piim ja sulatatud või. Lisa kuivainesegule koos tükeldatud õuntega. Pane tainas võitatud koogivormi (22-25 cm läbimõõduga).Haki katteained noaga sõmeraks ja puista ühtlaselt tainale.
Küpseta 200kraadises ahjus umbes 40 minutit, kuni kook on pealt kenasti kuldne.

Kook jäi seest mõnusalt pehme ja mahlane ja pealt krõbe. Retsept on pärit nami-nami.ee-st