Monday, November 28, 2011

Õuna-kaneelirullid

Retsept on pärit selveri ühelt retseptilehelt, mida seal tasuta jagatakse. Saiad olid ise mõnusalt mahlased.




Koostis:

1 pk kuivpärmi

5 dl käesooja piima

800 g jahu

150 g toasooja võid

1 dl suhkrut

1 tl soola

1 tl kardemoni


täidis:


150 g toasooja võid

3 dl suhkrut

22 g kaneeli(üks Santa Maria täitepakk)

4 õuna

2 sl maisitärklist


Määrimiseks:

1 muna


Mõõda jahu kaussi, sega juurde kõik kuivained. Mudi sisse toasoe või. Viimasena tee jahu sisse pesa ja vala sinna toasoe piim. Sõtku ühtlaseks taignaks.cJäta sooja kohta rätiku alla kerkima, kuni taigen on kahekordne.

Tõsta tainas ettevaatlikult jahuga ülepuistatud lauale ja voldi altpoolt kinni nii, et õhk ei pääseks välja. Jaga kogus kaheks ja taas poolitamise koht voldi kinni nii, et õhk jääks sisse. Rulli taigen nelinurkseks. Määri pintsliga peale toasoe või ja raputa peale kaneeli-suhkrusegu. Täidise jaoks riivisin õunad ja segasin sisse tärklise.Puista peale ka pool riivitud õuna kogust. Rulli kokku ja lõika 2-3 cm jämeuseks viiludeks. Tõsta rullid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja lase kerkida seal veel nii kaua kui teed valmis ka teise plaaditäie rulle. Määri saia enne ahju panemist lahtiklopitud munaga ja küpseta ahjus 200 kraadi juures kuni saiad on kaunilt kuldpruunid.

Monday, November 21, 2011

Sidrunimaitseline kõrvitsamoos

Retsept pärit toidutarest, kus oli lisatud moosi ka vaniljekaun aga kuna mul seda kodus polnud ja kommentaare lugedes võis ka ilma selleta vabalt hakkama saada, siis nii tegingi. Moos sai väga ilusat kollakas- oranzikat värvi ja maitse oli väga hea.


1 kg kõrvits
2 -2,5 dl vesi
1.5 dl sidrunimahl
1 spl riivitud ingver
6 dl moosisuhkur
1 spl riivitud sidrunikoor

Mõõda potti kooritud kõrvitsatükid, vesi, sidrunimahl ja riivitud ingver. Keeda segu 20 minutit või kuni kõrvits on täiesti pehme. Püreeri kõrvits. Lisa kogu aeg segades moosisuhkur ja sidrunikoor. Keeda 10 minutit madalal kuumusel. Tõsta puhastesse kuumutatud purkidesse.

Kõrvitsapüreesupp

Väga maitsev supp. Tegin ühel nädalal lausa 2 korda, kuna isu ei saanud täis. Neist antud kogustest saab supi neljale. Teine kord tegin topeltkoguse aga toorjuustu osa jäi samaks. Allikat viidata ei oskagi, kuna guugeldasin erinevaid retsepte ja igast võtsin midagi.




Vaja läheb:


6 dl kanapuljongit
3 sl toiduõli
600 g kõrvitsa viljaliha
2 porgandit
1 sibul
3 väikest kartulit
1 pk Farmi toorjuustu originaal
väike jupp riivitud ingverit
1 tl karrit
soola
tšillihelbeid natuke
jahvatatud muskaati natuke


Haki köögiviljad kuubikuteks. Lase õli potis kuumaks ja lisa köögiviljad potti. Hauta ca 5 minutit. Vala peale kuum kanapuljong ja riivitud ingver ning hauta nii kaua kui kõik köögiviljad on pehmed. Püreeri. Lisa toorjuust ja sega kuni juust on sulanud. Maitsesta.

Saturday, November 19, 2011

Isadepäevaks õunakringel

Isadepäevaks andsin mina panuse sellega, et küpsetasin kringli. Ammu olin retsepti piilunud toidutares aga küpsetamiseni jõudsin alles nüüd. Valik osutus selle retsepti kasuks, kuna teistelt küpsetajatelt oli pandud palju positiivsei kommentaare. Neist lähtuvalt tegin ka mõned korrektuurid. Ise paneks järgmine kord rohkem kaneeli ja ka veidi rohkem õunu. Kindlasti läheb kordamisele.



TAINAS
2,5dl Piim
1pk kuivpärmi
0,5tl Sool
1dl Lauasuhkur
1tl Vanill- või vanilliinsuhkur
1tl Kardemon
8dl Jahu
100g Või (pehme)

PURU
2.5dl Jahu
1dl Fariinisuhkur
1tl Kaneel (jahvatatud)
0.5tl Sool
100g Pähklid (sarapuu-, röstitud, hakitud)
100g Või

ÕUNATÄIDIS
5tk Õun (suurem, hapukam)
50g Või
1.5dl Fariinisuhkur
1tl Kaneel (jahvatatud)

MÄÄRIMISEKS
2 dl vahustatud vahukoort suhkruga

1. Kuumuta piim 37 kraadini ehk käesoojaks. Sega juurde pärm. Lisa sool, suhkur, vanillsuhkur ja kardemon. Sega vähehaaval juurde jahu. Lõpuks sõtku juurde pehme või. Jätka sõtkumist mõni minut, kuni tainas käte küljest lahti lööb. Kata kauss rätikuga ja lase soojas kerkida umbes pool tundi või kuni tainas kerkib kahekordseks.

2. Koori õunad, eemalda südamik ja lõika tükkideks. Sulata kastrulis või, lisa suhkur, kaneel ja hauta õunatükke 5 minutit võis. Tõsta tulelt ja jahuta.

3. Puru jaoks sega omavahel jahu, fariinsuhkur, kaneel, sool ja pähklid. Lisa külm või ja näpi kiirelt purutaoliseks massiks.

4. Sõtku tainas alla ja vala kergelt jahuga üle puistatud lauale. Sõtku veel veidi ja rulli laiali. Määri õunasegu tainale ja kata 2/3 puruga. Keera tihedalt rulli ja lõika pikisuunas pooleks. Keera kaks pikka riba omavahel põimikuks ja aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Raputa peale ülejäänud puru. Küpseta 200kraadises ahjus 25-30 minutit. Kui kringel kipub pealt liigselt pruunistuma, kata küpsetuspaberi või fooliumiga. pärast ahjust välja võtmist pintsela ülde vahustatu vahukoorega. Jahuta ja serveeri.

Kauba peale saab terve majatäie oivalist küpsetuslõhna.

Tuesday, November 1, 2011

Tatrapuder hakklihaga

Magusale vahelduseks ka midagi soolast. Retsept pärineb nami-namist.


Koostis:
250 g hakkliha
1 väikest sibulat
2 porgandit
200 g tatratangu
praadimiseks õli
5 dl keeva vett
soola
musta pipart


Valmistamine:
Pruunista hakkliha pannil õlis, siis lisa riivitud porgand ja hakitud sibul, maitsesesta soola ja pipraga ning kuumuta läbi.
Kuumuta tatar potis väheses õlis kergelt kuldseks (umbes 5 minutit). Lisa praetud hakkliha-sibula-porgandi segu ning seejärel lisa keev vesi.
Kata pott kaanega ning hauta tasasel tulel 30-40 minutit, kuni tatar on pehme.
Serveeri hapukurgi ja külma kastmega.