Monday, February 18, 2013

Mesised juurviljad



Retsept dets 2010 Oma Maitsest. Lappasin vanu ajakirju ja otsisin tegemata retsepte. Üks paljudest jälle  sobis. Maitsesid mõnusalt.



400 g pastinaaki
500 g kaalikat
500 g porgandit
500 g peeti
1 tl meresoola

Kaste:
3 sl mett
2 tl riivitud ingverit
4 sl oliiviõli
tüümiani ja rosmariini

Pese ja koori juurviljad ning lõika ühesuurustek rombideks. Laota need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja puista üle kergelt meresoolaga.  Küpseta 220-kraadises ahjus 25 minutit. Võta vahepeal juurikad ahjust välja, keera ümber ja pintselda üle seguga, mis on tehtud meest, ingverist, oliiviõlist, rosamariinist ja tüümianist. Küpseta veel 15 minutit ahjus, kuni jurviljad saavad kena kuldse värvi.

Masala chai (e. India tee)

Masala chai, ehk vürtsitatud tee jook. Pärineb Lõuna-Indiast. Lihtsaim traditsiooniline  masala chai  valmib keedes, kus on koos tee puru, vürtsid, piim ja magusaine. Ei ole kindlaks määratud retsepti ja paljud pered või regioonid valimstavad masala chaid erinevalt. Magusain või olla suhkur, demerara suhkur, pruun suhukr, siirupid või mesi. Piimaks kasutatakse tavaliselt täispiima. Retsept on saadud mehe õelt, kellel on indiaga lähedased suhted :)


1 dl vett
1 spl musta tee pulbrit
1 tl jahvatatud rohelist karemoni
7-10 tk nelk (või 1 tl jahvatatud nelgipulbrit)
0,5 pöidla suurusne jupp värsket ingverit (1/2 tl ingveripulrit)
2-3  spl suhkrut (mina kasutasin 1 spl mett)
3-4 dl piima
0,5-1 tl kaneeli

 
Pane vesi potti keema (kõrgel temperatuuril), lisa teepulber/-lehed. Roheline kardemon ja nelgitõlvikud uhmerdada peeneks (võib ka masinpeenestada, kuid uhmriga on ehk maitsvam) ja lisada potti. Värske ingver (ei pea koorima!) lõikuda ribadeks/tükkideks ja lisada potti. Kui kasutad pulbreid, siis need lihtsalt lisada. Kui soovid lisada kaneeli, siis lisa ka see nüüd. Lisa suhkur, lase kogu kupatus keema ja keeda veidi aega (nt paar minutit). Lisa piim (endiselt on temperatuur kõrge). Kui segu keema hakkab, puhu või loksuta õrnalt keeva piima vaht madalale tagasi (et üle ei keeks) ja reguleeri pliit keskmisele-madalale kuumusele. Keeda chai-segu veel vähemalt 5 minutit (mida mesisemat/magusamat chaid soovid, seda kauem keeda - esimesel korral võid aga 5 minutit keeta). Valmis chai kurna läbi sõela (pisike teesõel sobib) kruusidesse/kannu ja serveeri kuumalt. Märkused: - Teepulbrina võib kasutada ka rohelist v. muud maitsestatud teed, kuid siis pead arvestama kõrvalmaitsega. Meile sobib Dilmah tavaline must tee, see on kättesaadav ja hea hinna-kvaliteedi vahekorraga. - Nelk, ingver ja kaneel on kättesaadav igast suuremast poest. Rohelist kardemoni leiab Tln Kaubamajast, Stockmannist ja Pipra Poest. - Maitseainete pulbreid kasutades olge kindlad, et need on värsked - nii on maitse hoopis parem! Seetõttu on ka värskelt uhmerdatud maitseaineid mõnusam kasutada.