Sunday, March 21, 2010

Traditsiooniline shokolaadikook






Tõeline shokohoolikute ja magusasõprade kook. Mu mees tellis, et selle küpsetaksin ja pärast polnud viimaseid tükke nõus jagama. Glasuuri panin tegelt veel ligi 100 g tuhksuhkrut vähem, kui retsept ette nägi. Retsepti võtsin Nigella kodulehelt.


200 g jahu
200 g suhkur
1 tl küpsetuspulber
0.5 tl Söögisooda
40 g kakao (kõrgekvaliteediline)
175 g Või (soolata)
2 tk suur muna
2 tl vanilliekstrakt
150 ml hapukoor
GLASUUR
175 g Šokolaad mõru
80 g või (soolata)
300 g tuhksuhkur
1 sl hele siirup
125 ml hapukoor
1 tl vanilliekstrakt


Eelkuumuta ahi 180 kraadini.

Pane kõik koogi koostisosad - jahu, suhkur, küpsetuspulber, söögisooda, kakao, või, munad, vanilje ja hapukoor - köögikombaini ja sega tainas ühtlaselt paksuks. Teise, ja veidi aeganõudvama võimalusena sega suures kausis jahu, suhkur ja kergitusained pehme võiga ühtlaseks kreemjaks massiks. Seejärel sega kokku kakao, hapukoor, vanilje ja munad, lisa eelnevalt saadud segu juurde ja sega läbi.

Pane tainas 26 cm vormi ja küpseta, kuni testvarras jääb puhtaks - see peaks juhtuma umbes 35 minuti pärast, aga kontrollima tasub hakata 25 minuti möödudes. Võta kook ahjust välja, lase 10 minutit restil jahtuda ja kummuta vormist välja. Tekkinud praod jäävad pärast glasuuri alla peitu.

Glasuuri valmistamiseks sulata šokolaad ja või mahukas kausis kas mikrolaineahjus või tasasel tulel keeva veega poti kohal. Tegutse aeglaselt, et segu ei läheks kõrbema ega tõmbuks klompi.

Lase šokolaadil ja võil veidi jahtuda ja sõelu tuhksuhkur teise kaussi. Samuti võid tuhksuhkrust tükkide eemaldamiseks köögikombaini kasutada.

Lisa jahtunud šokolaadisegule hapukoor ja vanilje, sega läbi ja lisa sõelutud tuhksuhkur. Kui tuhksuhkur on köögikombainis, võid lisada segu töötavasse kombaini tuhksuhkru juurde. Mina lisasin tuhksuhkrut 200 g ja natuke peale. Glasuur peaks olema määrimiseks piisavalt vedel, kuid samas mitte nii vedel, et see tilkuma hakkaks.

Otsi välja koogialus või -taldrik, lõika 4 riba küpsetuspaberit, moodusta neist ruut. Lõika kook keskelt kaheks kihiks
Tõsta umbes 1/3 glasuurist koogipoole keskele ja määri noa või spaatliga ühtlaselt laiali. Aseta teine kiht alumise peale ja vajuta kaks kihti õrnalt kokku.

Tõsta teine kolmandik glasuurist koogi peale ja määri laiade tõmmetega, rõhutades tekstuuri (võid tekitada ka sileda pinna, kui nii meeldib rohkem ja kannatust jagub). Määri ka koogi küljed glasuuriga ja lase paar minutit seista, siis tõmba paberiribad ettevaatlikult ära.

3 comments:

  1. Kas siirup tuleb segada sulatatud shokolaadi ja tuhksuhkru segusse???

    Ettetänades,

    Triini

    ReplyDelete
  2. Kui siirupit on, siis jah Aga selle võib ka ära jätta.

    ReplyDelete
  3. Kas kook peab üleöö külmas seisma?

    ReplyDelete