Saturday, November 19, 2011

Isadepäevaks õunakringel

Isadepäevaks andsin mina panuse sellega, et küpsetasin kringli. Ammu olin retsepti piilunud toidutares aga küpsetamiseni jõudsin alles nüüd. Valik osutus selle retsepti kasuks, kuna teistelt küpsetajatelt oli pandud palju positiivsei kommentaare. Neist lähtuvalt tegin ka mõned korrektuurid. Ise paneks järgmine kord rohkem kaneeli ja ka veidi rohkem õunu. Kindlasti läheb kordamisele.



TAINAS
2,5dl Piim
1pk kuivpärmi
0,5tl Sool
1dl Lauasuhkur
1tl Vanill- või vanilliinsuhkur
1tl Kardemon
8dl Jahu
100g Või (pehme)

PURU
2.5dl Jahu
1dl Fariinisuhkur
1tl Kaneel (jahvatatud)
0.5tl Sool
100g Pähklid (sarapuu-, röstitud, hakitud)
100g Või

ÕUNATÄIDIS
5tk Õun (suurem, hapukam)
50g Või
1.5dl Fariinisuhkur
1tl Kaneel (jahvatatud)

MÄÄRIMISEKS
2 dl vahustatud vahukoort suhkruga

1. Kuumuta piim 37 kraadini ehk käesoojaks. Sega juurde pärm. Lisa sool, suhkur, vanillsuhkur ja kardemon. Sega vähehaaval juurde jahu. Lõpuks sõtku juurde pehme või. Jätka sõtkumist mõni minut, kuni tainas käte küljest lahti lööb. Kata kauss rätikuga ja lase soojas kerkida umbes pool tundi või kuni tainas kerkib kahekordseks.

2. Koori õunad, eemalda südamik ja lõika tükkideks. Sulata kastrulis või, lisa suhkur, kaneel ja hauta õunatükke 5 minutit võis. Tõsta tulelt ja jahuta.

3. Puru jaoks sega omavahel jahu, fariinsuhkur, kaneel, sool ja pähklid. Lisa külm või ja näpi kiirelt purutaoliseks massiks.

4. Sõtku tainas alla ja vala kergelt jahuga üle puistatud lauale. Sõtku veel veidi ja rulli laiali. Määri õunasegu tainale ja kata 2/3 puruga. Keera tihedalt rulli ja lõika pikisuunas pooleks. Keera kaks pikka riba omavahel põimikuks ja aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Raputa peale ülejäänud puru. Küpseta 200kraadises ahjus 25-30 minutit. Kui kringel kipub pealt liigselt pruunistuma, kata küpsetuspaberi või fooliumiga. pärast ahjust välja võtmist pintsela ülde vahustatu vahukoorega. Jahuta ja serveeri.

Kauba peale saab terve majatäie oivalist küpsetuslõhna.

1 comment: