Tuesday, April 20, 2010

Kohupiima-vaniljestritsel

Retsept on pärit maitseelamused blogist. See on üldse üks tore küpsetise blogi mu meelest. Väga hästi on antud edasi tegevuskäik, kuidas vähemalt sama hea tulemus saada.

Pärmitaigen:

1 pakk kuivpärmi
500 g jahu
1 tl peenestatud kardemoni
250 ml piima
50 g sulavõid
6 spl suhkrut
0,5 tl soola
2 muna

täidis:
150g võid
300g kohupiimapastat
1/2dl heledat siirupit (või suhkrut)
1pk vaniljekastmepulbrit (Ekströms, 87g)
1,5spl vaniljesuhkrut

määrimiseks:
1 muna

Panin kaussi jahu, segasin sisse kuivpärmi. Lisasin toasooja või ja mudisin selle jahu sisse. Edasi segasin sisse soola ja suhkru. Siis tegin jahu keskele väikese pesa ja panin siia 2 muna ja viimasena lisasin soojendatud piima (ca 37-40 kraadi). Segasin kõik segi nii nagu videos näitab ja hakkasin tainast vastu tööpinda taguma. Läks nii umbes 10 minutit ja oli ilus taignapallike valmis ja panin selle põrandaküttega põrandale rätiku alla pooleteiseks tunniks kerkima.

Täidise jaoks sulata või, lisa sellele kohupiim, siirup, vaniljesuhkur ja kastmepulber.
Jaga kerkinud tainas kaheks ning rulli kumbki pool ristkülikukujuliseks plaadiks. Samuti jaga täidis pooleks. Määri täidis ristküliku keskele (ülevalt alla). Tee taignaplaadi pikematesse äärtesse sisselõiked ning voldi need kordamööda paremalt ja vasakult üksteise peale keskele (vt. fotot!). Lase saiadel veerand tundi plaadil kerkida.
Määri saiad munaga.
Küpseta saiu (olenevalt ahjust) 180-200 kraad juures ca. 20-30 minutit kuni need on kaunid kuldsed.



2 comments:

  1. Oh, Angelika, seda stritslit sööks küll praegu:) Sul on ka see lõikumine-põimimine nii kenasti ära näidatud, mis muidu mu jaoks on sageli arusaamatuks jäänud.

    ReplyDelete
  2. stritsel maitses umbes nii nagu dallase sai, st soovitan soojalt, on väga hea. Ja tore, et sain abiks olla :)

    ReplyDelete