Saturday, April 17, 2010

Martsipanisaiad


Kui nende saiade retsepti Tuuli toidublogis nägin, ei jäänud muud üle kui ise ka martsipanisaiu küpsetama hakata. Puudu oli vaid martsipan. Käisime vanalinnas jalutamas ja tõin kalevi kommipoest ka selle puuduva komponendi.

Pärmitaigna retsept on mul oma. Selle sain sellest videost. Tainas kerkib väga hästi alati ja saiad jäävad mõnusalt õhulised ja pehmed.


Pärmitaigen:

1 pakk kuivpärmi
500 g jahu
1 tl peenestatud kardemoni
250 ml piima
50 g sulavõid
6 spl suhkrut
0,5 tl soola
2 muna


Täidiseks:
200 g martsipani

Peale:
mandlilaaste
määrimiseks muna
peale puistamiseks tuhksuhkrut

Panin kaussi jahu, segasin sisse kuivpärmi. Lisasin toasooja või ja mudisin selle jahu sisse. Edasi segasin sisse soola ja suhkru. Siis tegin jahu keskele väikese pesa ja panin siia 2 muna ja viimasena lisasin soojendatud piima (ca 37-40 kraadi). Segasin kõik segi nii nagu videos näitab ja hakkasin tainast vastu tööpinda taguma. Läks nii umbes 10 mintit ja oli ilus taignapallike valmis ja panin selle põrandaküttega põrandale rätiku alla pooleteiseks tunniks kerkima
1,5 h pärast võtsin taigna ettevaatlikult kausist välja rullisin suureks õhukeseks latakaks. Puistasin selle enamvähem ühtlaselt üle riivitud marsipaniga ja keerasin rulli. Rulli lõikasin ca 2 cm paksusteks viiludeks ja panin ahjuplaadile. Määrisin munaga ja puistasin peale mandlilaaste. Kerkida saiadel plaadil ei lasknud, kuna aega polnud. Aga siiski kerkisid saiad ahjus ilusti suureks. Küpsetasin ca 210 kraadi juures 10 minutit. Pärast puistasin saiad tuhksuhkruga üle. Saiad olid nii maitsvad, et kõik sai koos piimaga ahjusoojalt ära söödud :)

No comments:

Post a Comment