Tuesday, February 16, 2010

Napoleoni kook



Minu pisikese poja esimene sünnipäevakook. Tahtsin ikka ise oma kätega teha ja eile mässasin sellega ikka oma mitu tundi. kõigepealt rullisin ja küpsetasin 8 põhja, mis üldse mitte pole mu lemmik tegevus aga hea koogi nimel olen seda ikka ja jälle teinud. Edasi keetsin keedureemi ja lõpuks panin kõik kokku. Retsept on võetud toidutarest aga kuna mul oli 1 kilo lehttaigent, siis suurendasin ka keedukreemi jahu, piima ja suhkru kogust veidike.

500 kuni 800 g valmis lehttainas
2 dl hapukas moos (mustsõstra,vaarika,jõhvika või pohla)

KEEDUKREEM
100 g Jahu
200 g Suhkur
0.5 sl tärklis
5 tk Munakollane
7.5 dl Piim
1 kuni 2 tl Vanill- või vanilliinsuhkur

Jagasin taigna kaheksaks osaks ja rullisin kõik osad hästi õhukeseks. Küpsetasin kõik 8 põhja eraldi, igaühte 225°C juures 5 minutit ( kuni helepruuni värvuseni )ja jätsin ootele

Edasi valmistasin kreemi. Vahustasin munakollased suhkruga ja segasin hoolikalt jahu-tärklise seguga. Vala suuremasse paksupõhjalisse potti. Teises potis kuumutasin piim peaaegu keemiseni ( mitte keema! ). Valasin kuum piim peene joana munavahu hulka. Kuumutasin tasasel kuumusel ja pidevalt segades, kuni kreem muutub paksu hapukoore sarnaseks. Edasi hakkasin kohe kooki kokku panema, sest kuum kreem immutab paremini põhjasid läbi. Kandikule kõige alla panin ühe põhja, siis ca 3 mm kreemi, jne kuni kõik põhjad on üksteise otsa laotud. Kolmandale põhjale määrisin maasikatoormoosi aga moosi võib ka ära jätta. viimaks kihiks tegin ühest põhjast puru ja puistasin keedukreemi peale. koogi panin ööseks külma seisma, et kihid läbi imbuks.

Peale tegin martsipanist tähed. Tähe kujud otsisin internetist ja joonistasin läbi ekraani küpsetuspaberile.küpsetuspaberilt surusin jälje lahtirullitud martsipanile ja lõikasin tähed noaga välja. Värvilist martsipani sain viru keskuse kalevi kommipoest. Tulemus sai selline nunnu soojades toonides värviline, ise olin rahul :)

No comments:

Post a Comment