Friday, February 12, 2010

Seene- porgandipirukas

Selle maitsva piruka retsepti sain Mari-Liisi blogist. Ise kasutasin piruka täidises kukeseeni.
Täidis:
500 g kupatatud ja hakitud metsaseeni
3 riivitud porgandit
2 hakitud sibulat
2 spl hapukoort
soola, pipart, hakitud tilli

Prae riivitud porgand ja hakitud sibul kergelt pannil läbi, umbes 10 minutit. Ära pruuniks lase! Lisa porgandi-sibulasegule seened, hapukoor, sool, pipar ja hakitud till-sega korralikult läbi.



Pärmitaigen *:

20 g pulgapärmi (v 1 pakk kuivpärmi)
3 dl sooja vett
1 tl suhkrut
1 tl soola
500 g jahu
100 ml toiduõli


Pudista pärm sooja vette. (Kui kasutad kuivpärmi, sega see jahuga). Lahusta pärm vees. Lisa sool ja suhkur, lahusta ka need. Nüüd lisa jahu ja sõtku, sõtku, sõtku...lõpupoole lisa 100 ml toiduõli (mul oli rapsiõli) ja sõtku veel - niikaua, kuni taigen enam ei kleepu ja lööb käte ja taignakausi küljest lahti. Mul tegi kogu selle sõtkumisetöö ära õnneks köögikombain oma taignakonksudega.
Nii. Nüüd kata taignakauss rätikuga ja pane sooja kohta (näit. vannitoa põrandale, kui seal on põrandaküte). Lase taignal kerkida tund aega. Sõtku kergelt suuremad õhumullid välja. Lase veel kord tund aega kerkida. Sõtku jälle kergelt õhk välja ja rulli taigen suureks ristkülikuks-2 korda nii suureks, kui su ahjuplaat. Tõsta taigen küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile nii, et pool on ahjuplaadil ja pool üle ääre. Tõsta peale täidis. Pane teine taignapool katteks peale. Lõika servad tasaseks ja suru tihedalt sõrmedega kokku. Kui tahad, tee järelejäänud lahtirullitud taignast piparkoogivormiga seenekujundid pirukale veel peale. Määri pirukas pealt lahtiklopitud toasooja munaga.Küpseta eelsoojendatud ahjus keskmisel siinil 200 kraadi juures pool tundi.


* Väga hästi saab piruka tehtud ka poe pärmi-lehttaignaga.

No comments:

Post a Comment