Thursday, February 25, 2010

Rukkileib



Minu esimesed leivad :) Kaua oli tahtmine juba leiba küpsetada, aga juuretist polnud ja ise ka teha ei riskinud. Nüüd eile sain juba kogenud leivaküpsetaja käest juuretisepoisi. Kohe läksin ka poodi ja ostsin kõik vajalikud komponendid ja ka vormid ära.


Vaja läks:

Juuretist

1 kg rukkijahu

1 teeklaas kaerakliisid

5 tl soola

300 g demerara pruuni suhkrut

Nordic kalja tegemise pakis olev ekstrakt (panin 2/3) [muidu oli retsepti järgi maltosat, aga kuna seda poes polnud, kasutasin nordicut]


Retsepti sain koos juuretisega aga tegin seda natuke ümber, et saada 2 leiba. Niisiis, eile õhtul panin 1 liitrit sooja vett, juuretise ja 400 g rukkijahu kaussi, segasin ära ja panin vannitoa küttega põrandale seisa hommikuni. Retseptis oli 9-12 tundi aga mul oli umbes 14 tundi. Hommikul kõigepealt võtsin purki uue juuretise sellest segust ja panin külmkappi. Edasi segasin sinna segusse, kaerakliid, suhkru, soola, nodricu pakikese ja 600 g rukkijahu. Segasin korralikult läbi kõik. Määrisin vormid võiga kokku ja panin vormi 1/2 täis, et kerkimisruumi ka oleks. Tegin näpuka taignasse kolm sügavat auku, et oleks näha, et tainas on kerkinud ja olude sunnil jäid need leivaalged vannitoa soojale põrandale 7 tunniks kerkima. Tegelt võib 3-6. (kui tainas on ääreni kerkinud. ) viimakseks läksid leivad tunniks ajaks 200 kraadisesse ahju. Kui leivad valmis, võtsin ahjust, keerasin kohe puidust lõikelaual ja sain leivad kätte. määrisin külma võiga, keerasin leivad küpsetuspaberi sisse ja panin vormi räti alla tagasi järelküpsema. kui soe leib kohe lahti lõigata pidi nätske jääma. Paar tundi peale jahtumist võtsin küpetuspaberist välja ja panin lihtsalt rätiku alla.


2 comments:

  1. nonii, andsid sõrme kuradile ;) nüüd pead oma juuretisepojukest hoidma ja muudkui küpsetama.küpsetama-küpsetama...:)
    tegelikult olen ma ise mõnel korral unustanud juuretise võtta ja juuretisetegu on imelihtne!
    Ma teen veidi teise retsepti järgi. Milleks see kaljapulber muidu leivateo juures hea on?

    ReplyDelete
  2. andsin sõrme jah :) see maltosa või kaljaekstrakt pidi leiva tumedaks tegema vms. ma ilma selleta pole prooviud teha, nii et ei tea ka vahet. Kuulasin aint soovitusi ja tegin :)

    ReplyDelete