Tuesday, March 9, 2010

Leivategu nr. 2 ehk lisanditega leib


Juuretisepoiss ootas juba ligi kaks nädalat külmkapis uut leivategu. Eile siis võtsin asja jälle käsile. Umbes pool üheksa õhtul segasin juuretise, vee ja jahu kokku ja panin selle vannituppa soojale põrandale hommikut ootama. Eelmine kord tegin kaks ühesugust leiba, seekord ühe tavalise teise lisandistega.


Vaja läks:

juuretist

1l sooja vett

1 kg rukkijahu

1 pakk nordicu kaljaekstakti

300 g demerada suhkrut

6 tl soola

3/4 klaasi nisukliisid

3/4 klaasi kaerakliisid


lisandiks: päevalilleseemneid, kuivatatud kirsse, rosinaid, maapähkleid


Eile panin kaussi juuretise, liiter sooja vett ja 400 g rukkijahu. Segasin korralikult ära ja panin vannituppa käärima.Kausi vooderdasin räitkuga ära ja panin veel saunalina ka peale. Hommikul lisasin massile soola, suhkru, kaljaekstakti, nisu- ja kaerakliid ning lõpuks 600 g rukkijahu. Segasin kausis ühtlaseks massiks. Tainas peab olema nii paks et lusika pealt ära ei voola aga pigem venib sealt ära. Määrisin vormid võiga kokku ja tõstsin ühe vormi poolenisti tainast täis. märgade näppudega silusin pealt siledaks. Teise leiva jaoks lisasin taignale veel päevalilleseemneid, kuivatatud kirsse, metsapähkleid ja rosinaid. segasin need taigna sisse korralikult ja panin selle ka vormi, nii et see oleks pooltäis. Torkasin sõrmega taignasse 3 auku ja panin vannitoa põrandale rätiku alla kerkima. Täna kulus vormi täiskerkimiseks 3 tundi.

küpsetasin

250 kraadi juures 15 minutit

220 kraadi juures 15 minutit

180 kr juures 30 minutit.

Iga 15 minuti tagant pintseldasin koorikut veega ja lõpus panin veel küpsetuspaberi ka peale, et koorik liiga mustaks ei läheks. Ahju panin ka kõige alla küpsetusplaadile vett, et saada niiskemat küpsetamiskeskkonda. Kui leivad valmis, võtsin ahjust välja, kohe ka vormist välja, pintseldasin jälle kooriku veega üle, keerasin puhta käterätiku sisse ja lasin jahtuda.

No comments:

Post a Comment